ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ρευματικά νοσήματα: Οι ασθενείς κινδυνεύουν περισσότερο από τη μακρά COVID

10 Νοεμβρίου 2021, 16:00

images

Mελέτη η οποία εκπονήθηκε από ερευνητές στο Νοσοκομείο HSS της Νέας Υόρκης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι περισσότεροι από το 50% των ασθενών με ρευματικές παθήσεις που κόλλησαν κορωνοϊό, βίωσαν στη συνέχεια «μακρά COVID» ή long COVID.

H μακρά COVID είχε ιδιαίτερα υψηλή συχνότητα στους καπνιστές, σε ασθενείς με συννοσηρότητες όπως το άσθμα και οι πνευμονοπάθειες, η χρόνια νεφρική νόσος, ο διαβήτης, η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, το έμφραγμα του μυοκαρδίου και σε άτομα που λαμβάνουν κορτικοστεροειδή.

«Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις επιπτώσεις αυτού του προβλήματος. Για τους ασθενείς με ρευματοπάθειες, η μακρά COVID μπορεί να είναι ιδιαίτερα επώδυνη, καθώς αυτοί οι άνθρωποι έχουν ήδη χρόνια προβλήματα υγείας. Δικαιολογείται, λοιπόν, περαιτέρω έρευνα», αναφέρει η Δρ Medha Barbhaiya, MD, MPH, ρευματολόγος στο HSS και επικεφαλής της μελέτης που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Ρευματολογίας (ACR).

Για την υλοποίησή της, οι επιστήμονες εξέτασαν 7.505 άνδρες και γυναίκες άνω των 18 ετών, οι οποίοι νοσηλεύτηκαν στο δημόσιο σύστημα υγείας για ρευματολογικά προβλήματα. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν αν είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό ή αν είχαν ενημερωθεί από κάποιον πάροχο υγείας ότι είχαν προσβληθεί από την COVID-19.

Οι ερευνητές προσδιόρισαν τις λοιμώξεις της μακράς COVID ως εκείνες που εμφανίζουν συμπτώματα με διάρκεια μεγαλύτερη του ενός μήνα, σε αντίθεση με τα περιστατικά περιορισμένης διάρκειας. Από τους 2.572 συμμετέχοντες που ολοκλήρωσαν τη μελέτη, σχεδόν το 56% των ασθενών που ανέφεραν ότι είχαν κολλήσει κορωνοϊό, είπαν ότι τα συμπτώματα διήρκησαν τουλάχιστον ένα μήνα. Μόνο δύο ασθενείς στη μελέτη είχαν προηγούμενη διάγνωση ινομυαλγίας -κατάσταση που χαρακτηρίζεται από κόπωση, μυαλγίες και άλλα συμπτώματα που έχουν σχετιστεί με τη μακρά COVID– υποδεικνύοντας ότι η σύνδεση μεταξύ των δύο διαταραχών είναι ελάχιστη.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι τα συμπτώματα της ινομυαλγίας έχουν παρερμηνευθεί ως μακρά COVID στους ασθενείς με ρευματικές παθήσεις, πράγμα το οποίο έχει αναδειχθεί σε σημαντική πιθανότητα», τονίζει η Lisa A. Mandl, MD, MPH, ρευματολόγος στο HSS και πρώτη συγγραφέας της μελέτης.


Σχετικά Άρθρα