ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς τα αντιβιοτικά επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

30 Απριλίου 2022, 08:00

images

Μελέτη στο ιατρικό περιοδικό Pediatrics αναφέρει ότι η χρήση ορισμένων αντιβιοτικών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών σε παιδιά κάτω των 2 ετών.

Πιο συγκεκριμένα, οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι τα μικρά παιδιά που λάμβαναν αντιβιοτικά πιο συχνά ή με μεγαλύτερη διάρκεια, είχαν χαμηλότερα επίπεδα αντισωμάτων που σχετίζονται με τα παιδικά εμβόλια.

Τα εμβόλια της μελέτης περιελάμβαναν τα DTaP (διφθερίτιδα-τέτανος-ακυτταρικός κοκκύτης), Hib (αιμόφιλος της γρίπηςτύπου Β), IPV (αδρανοποιημένο εμβόλιο πολιομυελίτιδας), PCV (συζευγμένο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο).

Είναι προφανές ότι λιγότερα αντισώματα ισοδυναμούν με λιγότερη προστασία έναντι αυτών των ασθενειών. Επιπροσθέτως,, καθώς η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών προκαλεί ανησυχία, η πρακτική αυτή θα μπορούσε να επηρεάσει την ανοσία της αγέλης σε ολόκληρη την κοινότητα έναντι αυτών των ασθενειών.

Οι ερευνητές, συμβουλεύοντας τους παιδιάτρους περισσότερο από τους γονείς, συνέστησαν τη χρήση αντιβιοτικών με μικρή διάρκεια θεραπείας και συνταγογραφώντας αντιβιοτικά πιο συνετά συνολικά.

Η Δρ Gina Posner, παιδίατρος στο ιατρικό κέντρο MemorialCare Orange Coast στην California, δήλωσε στο Healthline ότι τα αντιβιοτικά είναι εντελώς περιττά για κρυολογήματα και άλλες ιογενείς λοιμώξεις.

«Οι περισσότερες λοιμώξεις είναι ιογενείς και πολλές φορές ένας γιατρός αισθάνεται πίεση από το γονέα να δώσει ένα αντιβιοτικό παρόλο που δεν είναι αναγκαίο», ανέφερε η Posner.

«Μερικές φορές, μπορείτε να χρησιμοποιείτε ρινικές πλύσεις με αλατούχο διάλυμα για να βοηθήσετε στην εκκαθάριση των κόλπων της μύτης. Συχνά, ο χρόνος είναι αυτός που θεραπεύει τη μόλυνση. Είναι σημαντικό να αφήνουμε έναν ιό να δράσει», πρόσθεσε.

Παράλληλα, η Δρ Danelle Fisher, παιδίατρος και πρόεδρος Παιδιατρικού Τμήματος στο Providence Saint John's Health Center στη Santa Monica, έδωσε παρόμοιες συμβουλές, λέγοντας ότι «τα παιδιά με εμφανείς ιογενείς λοιμώξεις (όπως το κοινό κρυολόγημα) δεν θα επωφεληθούν από ένα αντιβιοτικό".

Η χρήση αντιβιοτικών μόνο για την καταπολέμηση βακτηριακών λοιμώξεων είναι μια καλή αρχή. Η πρόληψη των βακτηριακών λοιμώξεων είναι μια άλλη πρακτική που χρήζει περισσότερης προσοχής.

«Η προσπάθεια πρόληψης βακτηριακών λοιμώξεων με καλή υγιεινή είναι σημαντική», είπε η Fisher. «Τα παιδιά μπορούν να βελτιστοποιήσουν την υγεία τους εάν τρώνε υγιεινές τροφές, πίνουν πολύ νερό, ασκούνται αρκετά και κοιμούνται σε τακτική βάση».

Και οι δύο παιδίατροι συμβουλεύουν ότι μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας προβιοτικά ενώ παίρνει αντιβιοτικά. Τέλος, εάν το παιδί σας χρειάζεται αντιβιοτικά, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο για να δείτε εάν τα προβιοτικά είναι ασφαλή για τη δική σας περίπτωση.


Σχετικά Άρθρα