ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς συνδέονται η έμμηνος ρύση με τη μακροχρόνια COVID

02 Ιανουαρίου 2022, 09:00

images

Τελευταία, πολλές γυναίκες με μακροχρόνια COVID μίλησαν για το πώς αυτή η παρατεταμένη κατάσταση ασθένειας έχει επηρεάσει τους εμμηνορροϊκούς κύκλους τους, επηρεάζοντας περαιτέρω την ποιότητα της ζωής τους. Το Medical News Today μίλησε με έξι άτομα με μακροχρόνια COVID-19 που αντιμετωπίζουν ενοχλητικές αλλαγές στον εμμηνορροϊκό τους κύκλο για να μάθει περισσότερα.

Οι περισσότερες γυναίκες ανέφεραν ότι από τότε που προσβλήθηκαν από τον COVID-19, είχαν ακανόνιστες περιόδους, ασυνήθιστη πήξη του αίματος της περιόδου τους ή επιδεινωμένο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS) . Ωστόσο, ενώ όλες είχαν βιώσει κάποιες αλλαγές στον εμμηνορροϊκό τους κύκλο, η μορφή αυτών των διαταραχών διέφερε.

Μια συμμετέχουσα, η Ρόουζ, ανέφερε ότι είχε ακανόνιστες περιόδους από τότε που ανέπτυξε το COVID-19, μήνες νωρίτερα. «Παρατήρησα ότι οι εμμηνορροϊκοί μου κύκλοι άλλαξαν αμέσως όταν αρρώστησα (με COVID-19)», είπε η Ρόουζ στο MNT. «Δύο εβδομάδες μετά τη μάχη με τον COVID-19, έπρεπε να μου έρθει περίοδος και δεν ήρθε τίποτα. Σκέφτηκα στον εαυτό μου, «Πρέπει να είμαι πολύ άρρωστη. Θα έρθει τον επόμενο μήνα». Τίποτα όμως δεν ήρθε τον επόμενο μήνα. Οκτώ μήνες αργότερα, και είχα μόνο πέντε περιόδους».

Η Τζούλια, η οποία είναι στα 40 της, εμφάνισε συμπτώματα COVID-19 τον Μάρτιο, αλλά δεν είχε πρόσβαση σε τεστ. Πιστεύει ότι είχε μακροχρόνια COVID-19, που έχει επηρεάσει τον εμμηνορροϊκό της κύκλο. «Το Μάιο, παρέλειψα τον κύκλο ενός ολόκληρου μήνα που είχα περίοδο. Τον Ιούνιο και μετά τον Ιούλιο, επέστρεψε, αλλά [ήταν] πολύ ασταθής, κράτησε πολύ περισσότερο και σταματούσε και ξεκινούσε», εξήγησε.

Η Μπιάνκα, μια γυναίκα στα τέλη της δεκαετίας των 40, είπε ότι άρχισε να βιώνει αυτές τις αλλαγές στον εμμηνορροϊκό της κύκλο μόνο λίγο καιρό μετά την αρχική ασθένεια. «Δεν παρατήρησα κάτι διαφορετικό κατά την αρχική επίθεση της COVID. Μόλις 3 μήνες αργότερα […], όταν εμφανίστηκαν κάποια συμπτώματα, παρατήρησα μια αλλαγή. Παρατήρησα μια αύξηση στους θρόμβους - αλλά αρκετά."

Η Λουίζ είχε παρόμοια εμπειρία. «Οι κύκλοι μου», μας είπε, «ήταν πιο ακανόνιστος — [από] 24 έως 28 ημέρες. Τους πρώτους 3 μήνες, είχα μεγάλους θρόμβους που ήταν πολύ ανησυχητικοί για μένα, και έπρεπε να βγάλω μια φωτογραφία και την έστειλα στον [οικογενειακό γιατρό] που είπε [ότι] αυτό είναι φυσιολογικό». Ωστόσο, πρόσθεσε, «Ξέρω σίγουρα ότι δεν είναι φυσιολογικό [για μένα]». Η Λουίζ παρατήρησε επίσης μια αύξηση στη σοβαρότητα των μακροχρόνιων συμπτωμάτων της COVID την ώρα που θα ερχόταν η περίοδός της: «Μια εβδομάδα πριν από την περίοδό μου θα υποτροπίαζα και επίσης, θα εμφάνιζα δύσπνοια».

Τέλος, η Εντίθ ανέφερε ακανόνιστες περιόδους και αυξήσεις στη σοβαρότητα των μακροχρόνιων συμπτωμάτων του κορωνοϊού κατά την περίοδο της περιόδου. «[Οι περίοδοι μου] έχουν αλλάξει σε συχνότητα, διάρκεια, ροή, ένταση και επίπεδο πόνου. Βιώνω επίσης εξάρσεις συμπτωμάτων COVID πριν ξεκινήσει η περίοδός μου, κάτι που προκαλεί σύγχυση, επειδή οι περίοδοι μου είναι απρόβλεπτες», είπε στο MNT .


Σχετικά Άρθρα