ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς σχετίζονται τα Τ κύτταρα με το Πάρκινσον;

01 Απριλίου 2022, 09:00

images

Η Νόσος Πάρκινσον αποτελεί μια διαταραχή του εγκεφάλου που προκαλεί τρέμουλο, δυσκαμψία, προβλήματα βάδισης, ισορροπίας και συντονισμού. Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες και 10 εκατομμύρια παγκοσμίως έχουν αυτή τη νόσο και τα νέα περιστατικά διαρκώς αυξάνονται.

Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι ποια μπορεί να είναι η αρχική αιτία για τη νόσο, αλλά ο αυτοάνοσος μηχανισμός θα μπορούσε να είναι μια εκδοχή.

«Τα στοιχεία ότι η Νόσος Πάρκινσον μπορεί εν μέρει να είναι μια αυτοάνοση ασθένεια μόλις αρχίζουν να συσσωρεύονται», δήλωσε ο James Beck, Ph.D., επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος του Ιδρύματος Πάρκινσον στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το 2020, επιστήμονες στο Ινστιτούτο Ανοσολογίας La Jolla, δημοσίευσαν μια μελέτη που υποδηλώνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει να στοχεύει στην άλφα-συνουκλεΐνη σε αρχικό στάδιο της νόσου. Διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς είχαν πολλά ανοσοκύτταρα στο αίμα τους που ανταποκρίθηκαν ιδιαίτερα στην άλφα-συνουκλεΐνη λίγο μετά τη διάγνωσή τους. Οι ίδιοι ερευνητές βρήκαν τώρα μια χαρακτηριστική «γενετική υπογραφή» στα Τ κύτταρα μνήμης που ανταποκρίνονται στην άλφα-συνουκλεΐνη.

«Η Νόσος Πάρκινσον δεν θεωρείται συνήθως ως αυτοάνοση ασθένεια», λέει μια από τις συγγραφείς, η Cecilia Lindestam Arlehamn, Ph.D. «Όμως όλη η δουλειά μας δείχνει ότι τα Τ κύτταρα διαδραματίζουν ρόλο στη νόσο», προσθέτει.

Ωστόσο, το εάν η νόσος είναι τελικά αυτοάνοση δεν έχει ακόμη αποδειχθεί. «Σε αυτό το σημείο, δεν έχει αποδειχθεί εάν η απρόσφορη ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού είναι μια πρωταρχική αιτία παρά μια δευτερεύουσα αντίδραση», δήλωσε ο Alessandro Sette, Dr.Biol.Sci., ο οποίος ηγήθηκε της εργασίας με την καθηγήτρια Arlehamn, δηλώνοντας ότι η προηγούμενη έρευνά τους υποστήριξε την ιδέα ότι το ανοσοποιητικό πυροδοτεί την ασθένεια, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτηματικά.

Οι ερευνητές συνέκριναν τη δραστηριότητα των γονιδίων στα Τ-λεμφοκύτταρα μνήμης από άτομα με Νόσο Πάρκινσον και αυτά από υγιείς συνομηλίκους τους. Όταν εστίασαν σε ασθενείς των οποίων τα Τ κύτταρα αντέδρασαν στην άλφα-συνουκλεΐνη, ανακάλυψαν μια σειρά γονιδίων με διαφορετικά επίπεδα δραστηριότητας από αυτά της ομάδας ελέγχου. Μεταξύ αυτών ήταν γονίδια που προηγουμένως συνδέονταν με τη Νόσο Πάρκινσον, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή.

Η γενετική υπογραφή της Νόσου Πάρκινσον σε αυτά τα κύτταρα περιελάμβανε επίσης ένα γονίδιο που ονομάζεται LRRK2 , το οποίο είναι 1 από τα 2 γονίδια που συνδέονται συχνότερα με τον «οικογενή» τύπο της Νόσου Πάρκινσον που εμφανίζεται σε οικογένειες. Ωστόσο, η γενετική υπογραφή περιλαμβάνει πολλά άλλα γονίδια που δεν είχαν προηγουμένως συνδεθεί με τη νόσο.

«Αυτή η έρευνα βοηθά να κατανοήσουμε ποιοι στόχοι θα μπορούσαν να παρέχουν την ευκαιρία να αναπτύξουμε θεραπείες που αντιμετωπίζουν τις υποκείμενες αιτίες της πάθησης», δήλωσε ο καθηγητής David. Dexter, Ph.D., αναπληρωτής διευθυντής έρευνας στο Parkinson's UK.


Σχετικά Άρθρα