ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πως σχετίζεται η χοληστερόλη με την άνοια

14 Ιανουαρίου 2024, 08:00

images

Κάθε χρόνο σημειώνονται 10 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις άνοιας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Ωστόσο, λίγες είναι οι διαθέσιμες επιλογές θεραπείας ή πρόληψης. Η πιο κοινή μορφή άνοιας, είναι η Νόσος Αλτσχάιμερ, η οποία χαρακτηρίζεται από τη συσσώρευση πλακών βηταμυλοειδούς στον εγκέφαλο. Η δεύτερη πιο κοινή μορφή άνοιας, είναι η αγγειακή άνοια, η οποία προκαλείται όταν τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο φράζουν, μειώνοντας τη ροή του αίματος στην περιοχή.

Η μορφή αυτή μπορεί να εμφανιστεί μετά από εγκεφαλικό, αλλά οι ασθενείς δεν χρειάζεται να υποστούν εγκεφαλικό για να αναπτύξουν αγγειακή άνοια. Είναι επίσης πιθανό η Νόσος Αλτσχάιμερ και η αγγειακή άνοια να συνυπάρχουν. Η υψηλή χοληστερόλη συνδέεται, τόσο με την Αλτσχάιμερ, όσο και με την αγγειακή άνοια, ιδιαίτερα στους άνδρες. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η απορρύθμιση της χοληστερόλης, εμποδίζει την κανονική διάσπαση της χοληστερόλης στο σώμα, οδηγώντας σε επίπεδα χοληστερόλης λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας που αυξάνονται σε επίπεδα που μπορεί να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αθηροσκλήρωση, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αγγειακής άνοιας και θα μπορούσε επίσης να απορρυθμίσει την πρόσληψη της πρωτεΐνης ταυ, γεγονός που θα επιταχύνει τη συσσώρευσή της στον εγκέφαλο, γνώρισμα χαρακτηριστικό της νόσου. Αυτός είναι, μάλιστα, ο λόγος για τον οποίο οι στατίνες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου άνοιας σε ορισμένες περιπτώσεις. Οι στατίνες είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, κυρίως με στόχο τη μείωση των καρδιακών παθήσεων και των επακόλουθων καρδιακών επεισοδίων.

Ο Δρ Clifford Segil, νευρολόγος στο Providence Saint John's Health Center στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια, είπε στο Medical News Today:

«Σε ασθενείς με απώλεια μνήμης, ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους άνοιας, είναι η αγγειακή άνοια ή η πολυεμφραγματική άνοια και κάθε φάρμακο που μειώνει τους καρδιαγγειακούς και εγκεφαλοαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, όπως οι στατίνες, θα μείωνε τις πιθανότητες του ασθενούς να εμφανίσει αυτό το είδος άνοιας».

Σχετικά Άρθρα