ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς σχετίζεται η πρόσληψη αλατιού με την υπέρταση

16 Μαρτίου 2023, 07:00

images

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), σχεδόν 1,3 δισεκατομμύρια ενήλικες ηλικίας 30-79 ετών παγκοσμίως έχουν υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση). Επιπλέον, από το 1990, ο αριθμός των ατόμων με υπέρταση παγκοσμίως έχει διπλασιαστεί.

Υπάρχουν αρκετοί γνωστοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο υπέρτασης. 

Αυτοί είναι κυρίως:

⦁ Ηλικία: Η υπέρταση είναι πιο συχνή στην ηλικία των 65 ετών.

⦁ Εθνικότητα: Ορισμένες εθνοτικές ομάδες είναι πιο επιρρεπής στην υπέρταση από άλλες.

⦁ Βάρος: Η παχυσαρκία είναι ένας πρωταρχικός παράγοντας κινδύνου για υπέρταση.

⦁ Τακτική κατανάλωση αλκοόλ και χρήση καπνού.

⦁ Φύλο: Οι άνδρες έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης από τις γυναίκες. Ωστόσο, αυτό συμβαίνει μόνο μέχρι την ηλικία κατά την οποία οι γυναίκες φτάνουν στο στάδιο της εμμηνόπαυσης.

⦁ Υπάρχουσες καταστάσεις υγείας: Οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης, η χρόνια νεφρική νόσος και τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, μπορούν να οδηγήσουν σε υπέρταση, ειδικά καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν.

Ευαισθησία στο αλάτι

Ένας λιγότερο γνωστός παράγοντας που μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση είναι η ευαισθησία στο αλάτι - η τάση του σώματος να συγκρατεί το αλάτι αντί να το εκκρίνει μέσω των νεφρών-.

Μια ανασκόπηση των επιδημιολογικών δεδομένων που δημοσιεύθηκε στο Hypertension, υποδηλώνει ότι οι γυναίκες όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων είναι πιο ευαίσθητες στο αλάτι από τους άνδρες. Και αυτή η τάση αυξάνεται μετά την εμμηνόπαυση.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία εκτιμά ότι η ευαισθησία στο αλάτι επηρεάζει περίπου 51% των ατόμων με υπέρταση και 26% των ατόμων που δεν έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Αυτή η ανασκόπηση υποδηλώνει ότι η ευαισθησία στο αλάτι είναι ένας παράγοντας στις μισές περίπου περιπτώσεις όπου η αιτία της υπέρτασης δεν είναι εμφανής.

«Το πιο σημαντικό γεγονός που επισημαίνεται σε αυτό το άρθρο αναθεώρησης είναι ότι οι γυναίκες, είτε πριν είτε μετά την εμμηνόπαυση, είναι πιο ευαίσθητες στο αλάτι από τους άνδρες», δήλωσε ο Δρ Eric Belin de Chantemèle, συγγραφέας της μελέτης και φυσιολόγος στο Κέντρο Αγγειακής Βιολογίας στο Ιατρικό Κολέγιο της Γεωργίας στο Augusta University.

Σύμφωνα με το CDC, η έρευνα δείχνει μια ισχυρή σχέση μεταξύ της ποσότητας αλατιού που καταναλώνεται και των αυξημένων επιπέδων πίεσης. Και για τους περισσότερους ανθρώπους, η μείωση της πρόσληψης αλατιού έχει ως αποτέλεσμα μειωμένη πίεση.

Καταληκτικά, ο Δρ Belin de Chantemèle δήλωσε: «Οι άνθρωποι πρέπει να ακολουθήσουν τις συστάσεις της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας [AHA]  σχετικά με την κατανάλωση αλατιού. Επί του παρόντος, η μέση ποσότητα [νατρίου] που καταναλώνεται ανά ημέρα είναι 3.4g όταν η AHA συνιστά 2.3g, γνωρίζοντας ότι η ιδανική ποσότητα θα ήταν 1.5g.


Σχετικά Άρθρα