ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς σχετίζεται η φλεγμονή με τη μακροχρόνια COVID-19

17 Φεβρουαρίου 2023, 16:00

images

Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι ο κορωνοϊός μπορεί να παραμείνει σε πολλά μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των νεφρών, του εγκεφάλου, της καρδιάς και του γαστρεντερικού συστήματος, πολύ μετά τη μόλυνση. Ειδικότερα, μiα μικρή  μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ βρήκε στοιχεία ότι κύτταρα του κορωνοϊού θα μπορούσαν να παραμείνουν στον οργανισμό των νοσησάντων,έως και ένα χρόνο μετά την πρώτη τους μόλυνση.

Μια παλαιότερη  γερμανική μελέτη είχε οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι οι ασθενείς με συμπτώματα που επέμεναν μετά την COVID-19, είχαν υψηλότερα επίπεδα των τριών κυτοκινών - μικρών πρωτεϊνών που δίνουν στο ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος εντολές και συμβάλλουν στην ανάπτυξη και τη δραστηριότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος και των κυττάρων του αίματος-. Οι ερευνητές είπαν ότι τα αποτελέσματα έρχονται να υποστηρίξουν τη θεωρία ότι υπάρχει επίμονος επαναπρογραμματισμός ορισμένων ανοσοκυττάρων και ότι η ανεξέλεγκτη «αυτοτροφοδοτούμενη υπερφλεγμονή» κατά την πρώιμη λοίμωξη COVID-19 μπορεί να γίνει συνεχής διαταραχή των ανοσοκυττάρων που προκαλεί μακροχρόνια συμπτώματα COVID-19.

Η μακροχρόνια COVID είναι πιο πιθανό να οφείλεται, είτε σε μια φλεγμονώδη απόκριση του σώματος, είτε σε αποθέματα ιού που το σώμα προσπαθεί ακόμα να αποβάλει… και τα συμπτώματα που βλέπουμε είναι μια παρενέργεια αυτού», λέει η Rainu Kaushal, MD, ανώτερη αναπληρώτρια πρύτανης κλινικής έρευνας στο Weill Cornell Medicine στη Νέα Υόρκη.

Αυστραλοί ερευνητές διαπίστωσαν επίσης, ότι η αποκατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος έμοιαζε διαφορετική, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν μολυνθεί από άλλους κοινούς κορωνοϊούς.

Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν επίσης τις ανησυχίες που εκφράζουν ορισμένοι ειδικοί σχετικά με τους μακροπρόθεσμους κινδύνους των λοιμώξεων από την COVID-19 γενικά, αλλά ιδιαίτερα τις επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις.

"Οποιαδήποτε λοίμωξη τέτοιου είδους αυξάνει τη φλεγμονή στο σώμα, μπορεί να αυξήσει τα υπολείμματα και να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Αυτή είναι λοιπόν η γενικευμένη υπόθεση γιατί οι προσβολές στο σώμα μπορεί να επιδεινώσουν το συμπτώματα», λέει ο  Alexander Truong, MD, πνευμονολόγος και επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Emory, ο οποίος διατηρεί επίσης μια κλινική μακράς COVID.



Σχετικά Άρθρα