ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς να προστατεύσετε την καρδιαγγειακή σας υγεία την εορταστική περίοδο

08 Δεκεμβρίου 2022, 10:00

images

Αυτές τις γιορτές είναι σημαντικό να φροντίσετε την υγεία της καρδιάς σας, ειδικά εάν ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή ή υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με την American Heart Association (AHA).

Η AHA αναφέρει ότι αυτή την εποχή του χρόνου είναι πιο πιθανό να συμβούν σοβαρά καρδιακά επεισόδια και οι θάνατοι ενδέχεται να αυξηθούν. Υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να παραμείνετε υγιείς αυτή τη χειμερινή περίοδο και να απολαύσετε την περίοδο των διακοπών. Η AHA αναφέρει ότι οι τρεις πιο συχνές ημέρες για να συμβούν αυτά τα θανατηφόρα καρδιακά επεισόδια είναι η 25η, η 26η Δεκεμβρίου και η 1η Ιανουαρίου.

Εκείνοι με προϋπάρχουσες παθήσεις, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακές προσβολές. Ο καρδιολόγος Δρ Eli Friedman (FACC) στο Miami Cardiac & Vascular Institute, μέρος του Baptist Health South Florida, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους παράγοντες κινδύνου κατά την περίοδο των διακοπών, ειδικά εάν έχετε καρδιακή αρρυθμία, καρδιακή ανεπάρκεια ή στεφανιαία νόσο, για να καταλάβετε πότε μπορείτε να ξεπεράσετε τα όριά σας και πότε να κάνετε ένα βήμα πίσω για να δώσετε προτεραιότητα στην υγεία σας.

«Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», επεσήμανε ο Friedman για τους ανθρώπους με σοβαρές καρδιακές παθήσεις. «Νομίζω ότι είναι χρήσιμο να θέσουμε κάποια όρια και σε αυτούς τους ανθρώπους».

Παράλληλα, ο Tim Bilbrey, ο οποίος διευθύνει μια εταιρεία που ονομάζεται Recovery Plus USA που παρέχει προγράμματα καρδιακής αποκατάστασης στο σπίτι, λέει ότι εξετάζει το «χαρτοφυλάκιο υγείας» ενός ατόμου για να κατανοήσει τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου.

«Κοιτάζοντας το οικογενειακό ιστορικό και στη συνέχεια συνδυάζοντάς το με κάθε είδους τρέχουσες χρόνιες ιατρικές παθήσεις, παχυσαρκία, διαβήτη, προϋπέρταση, υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη, ξέρετε, όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να συνυπάρξουν».

Ένας άλλος παράγοντας κινδύνου είναι ότι κατά τη διάρκεια των διακοπών, οι άνθρωποι μπορεί να ταξιδεύουν ή να αλλάζουν το καθημερινό τους πρόγραμμα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι βγαίνουν από την ιατρική τους ρουτίνα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερήσεις στη λήψη φαρμάκων ή σε παραλείψεις και λάθη στη δοσολογία.

Αυτό είναι ένα ζήτημα που ανησυχεί τη Δρ Evelyn Huang, ειδικευόμενη γιατρό επείγουσας ιατρικής στο Northwestern. Η Huang προτείνει απλά βήματα για να διασφαλίσετε ότι έχετε μαζί σας τα φάρμακά σας όταν ταξιδεύετε.

«Κατά τη διάρκεια των διακοπών, ξέρω ότι οι άνθρωποι ταξιδεύουν συνήθως ή είναι πολύ πιο απασχολημένοι, οπότε μπορεί να μην παίρνουν τα φάρμακά τους όπως τους έχουν συνταγογραφηθεί», δήλωσε η Huang στο Healthline. «Η νούμερο ένα ενέργεια που είναι πραγματικά, εύκολο να κάνετε είναι απλώς να πάρετε κουτιά φαρμάκων ή να βεβαιωθείτε ότι συσκευάζετε τα φάρμακά σας όταν ταξιδεύετε, επειδή αυτό μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην τροποποίηση των παραγόντων κινδύνου που έχετε».



Σχετικά Άρθρα