ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς να μειώσετε τα αέρια που παράγει ο οργανισμός στο γαστρεντερικό

16 Δεκεμβρίου 2023, 08:00

images

Τα αέρια είναι μέρος της υγιούς πέψης και είναι φυσιολογικό ο οργανισμός να παράγει αέρια καθημερινά. Τυχόν υπερβολικά αέρια μπορεί να οφείλονται στη διατροφή, στον τρόπο ζωής ή σε κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, κοιλιοκάκη ή έλκος στομάχου. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ένα άτομο θα διοχετεύσει αέρια περίπου 12-25 φορές την ημέρα. Τα αέρια συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια της ημέρας και οι άνθρωποι διοχετεύουν τα περισσότερα αέρια ενώ κοιμούνται.

Οι ακόλουθοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την ποσότητα αερίου που παράγει κάποιος:

Κατάποση αέρα (αεροφαγία), όπως όταν μασάτε τσίχλα ή καπνίζετε.

Το είδος των τροφίμων που καταναλώνει κανείς.

Λήψη ορισμένων φαρμάκων.

Στρες.

Η μείωση της ποσότητας αέρα που καταπίνουν οι άνθρωποι, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των αερίων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τους παρακάτω τρόπους:

- αποφεύγοντας το μάσημα τσίχλας

- αποφεύγοντας τις σκληρές καραμέλες

- αποφεύγοντας ή μειώνοντας τα ανθρακούχα ποτά

- αποφεύγοντας να πίνετε το ποτό/ρόφημά σας με καλαμάκι

- γευματίζοντας καθιστοί και όχι εν κινήσει

- τρώγοντας πιο αργά και πιο προσεκτικά

- αποφεύγοντας να μιλάτε ενώ τρώτε ή πίνετε

- διακόπτοντας το κάπνισμα

- διασφαλίζοντας ότι τυχόν τεχνητές οδοντοστοιχίες εφαρμόζουν σωστά.

Οι άνθρωποι μπορεί επίσης να ανακαλύψουν ότι οι αλλαγές στη διατροφή τους, μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των αερίων. Εάν ορισμένα τρόφιμα προκαλούν αύξηση των αερίων, ένας γιατρός μπορεί να προτείνει τη μείωση τους. Τα τρόφιμα αυτά μπορεί να είναι: Τσίχλες ή καραμέλες χωρίς ζάχαρη, καθώς μπορεί να περιέχουν ορισμένα γλυκαντικά που μπορεί να αυξήσουν τα αέρια τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, φρουκτόζη ή λακτόζη λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι όσπρια, όπως φασόλια, φακές και μπιζέλια.

Εάν οι άνθρωποι έχουν ορισμένες παθήσεις, όπως κοιλιοκάκη, δυσανεξία στη λακτόζη ή δυσανεξία στη φρουκτόζη, μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσουν από τη διατροφή τους τροφές που περιέχουν γλουτένη, λακτόζη ή φρουκτόζη.

Τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας γιατρός μπορεί να προτείνει συμπληρώματα ή φάρμακα για να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων των αερίων, ιδιαίτερα εάν ένα υποκείμενο πρόβλημα υγείας προκαλεί υπερβολικά αέρια.

Σχετικά Άρθρα