ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πως να φοράμε μάσκα προστατεύοντας το δέρμα μας

18 Αυγούστου 2020, 07:00

images

Η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων sars-Cov-2 παγκοσμίως συνοδεύτηκε από υποχρεωτική χρήση μάσκας σε πολλούς κλειστούς αλλά και ανοιχτούς χώρους, με το μέτρο να είναι αυστηρότερο συγκριτικά με το πρώτο κύμα της πανδημίας. Κι ενώ για τους περισσότερους η χρήση της μάσκας είναι σύντομη μέσα στην ημέρα και ως εκ τούτου γίνεται εύκολα ανεκτή, για κάποιους που εργάζονται σε κλειστούς χώρους ή -ακόμα χειρότερα-ανήκουν στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.

Οι επιπτώσεις της στην υγεία της επιδερμίδας, όπως εξηγεί η δερματολόγος Δρ Allison Truong, από την ιατρική ομάδα του Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες, μπορεί για κάποιους να είναι πολύπλευρες με κυριότερα τα εξής συμπτώματα:

- ακμή που προκαλούν οι φραγμένοι πόροι στην περιοχή που καλύπτει η μάσκα,

- ερεθισμό του δέρματος τοπικά,

- αλλεργικές αντιδράσεις στο απορρυπαντικό που χρησιμοποιείται για το πλύσιμο της υφασμάτινης μάσκας.

Τα συμπτώματα που εμφανίζονται από τον γενικό ερεθισμό και την αλλεργία είναι ερυθρότητα, αίσθημα καύσου ή και φαγούρα. Και στην περίπτωση αυτή η Δρ. Truong και δίνει πέντε σημαντικές οδηγίες για την προστασία του δέρματος:

-Χρήση απαλού καθαριστικού όταν πλένετε το πρόσωπό σας και αντιηλιακού στη συνέχεια για να δημιουργήσετε ένα φράγμα μεταξύ του δέρματος και της μάσκας. Η απομάκρυνση της μάσκας να συνοδεύεται από καλό πλύσιμο του προσώπου και χρήση ενυδατικής κρέμας

-Καθημερινή πλύση της μάσκας. Καθώς τα απορρυπαντικά ρούχων μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, είναι προτιμότερα τα απορρυπαντικά χωρίς άρωμα

-Στο ερεθισμένο, ερυθρό, με συνοδεία φαγούρα ή αίσθημα καύσου δέρμα θα πρέπει να γίνει εφαρμογή κρέμας υδροκορτιζόνης μία ή δύο φορές την ημέρα

-Αποφυγή του μακιγιάζ κάτω από μάσκα αλλά, αν δε είναι εφικτό, βεβαιωθείτε ότι είναι ειδικά σχεδιασμένο έτσι ώστε να μην προκαλεί απόφραξη των πόρων.

-Για σοβαρή ακμή, χρήση ενός καθαριστικού που περιέχει γλυκολικό οξύ, σαλικυλικό οξύ ή υπεροξείδιο του βενζοϋλίου. Εάν δεν υπάρξει βελτίωση μετά από μία ή δύο εβδομάδες, συνιστάται η επίσκεψη σε δερματολόγο.

Παρά τα πιθανά δερματικά προβλήματα, η Δρ Truong υπενθυμίζει πως η χρήση μάσκας είναι αναγκαία στις ημέρες της πανδημίας:

«Καθημερινά, όλο και περισσότερες μελέτες αποδεικνύουν τη σημασία της χρήσης μάσκας για την αποτροπή της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού… Εάν διατηρείτε τη μάσκα σας καθαρή, ακολουθείτε τη σωστή υγιεινή του δέρματος καθημερινά και χρησιμοποιείτε τα κατάλληλα προϊόντα, θα μπορέσετε να ελέγξετε και προλάβετε τυχόν ερεθισμούς και ακμή του δέρματος ενώ συνεχίζετε να προστατεύετε τον εαυτό σας και τους άλλους από τον ιό».

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα