ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς να επιβραδύνουμε την εμφάνιση καταρράκτη

13 Μαΐου 2023, 08:00

images

Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν καταρράκτη επειδή αναπτύσσεται αργά ως πάχυνση του φακού του ματιού, ο οποίος οξύνει την εστίασή μας. Προκειμένου να εστιάσουμε, μικροί μύες που ονομάζονται ακτινωτοί, αναγκάζουν το φακό είτε να τεντωθεί όταν κοιτάμε μακρινά αντικείμενα είτε να πυκνώσει όταν κοιτάμε από κοντά. Ο φακός προβάλλει μια εικόνα στον αμφιβληστροειδή. Η διαδικασία προσαρμογής σημαίνει ότι ο φακός είναι αρκετά μαλακός και ελαστικός ώστε να μπορούμε να αλλάξουμε την όρασή μας από μακριά προς τα κοντά και μετά να επιστρέψουμε ξανά. Ο καταρράκτης κάνει τον φακό να γίνεται λιγότερο ελαστικός, να πυκνώνει και να μειώνει την προσαρμοστικότητα αυτή.

Έτσι, ενδέχεται να μην μπορείτε να προσδιορίσετε με ακρίβεια πότε ή γιατί εμφανίζετε καταρράκτη. Η διαδικασία είναι πολύπλοκη και δεν είναι πλήρως κατανοητή επειδή περιλαμβάνει αλληλεπιδράσεις μεταξύ διαφόρων περιβαλλοντικών, γενετικών, διατροφικών και συστημικών παραγόντων. Η επίγνωση αυτών των παραγόντων μπορεί να βοηθήσει στην καθοδήγηση των ανθρώπων με τους πιο υγιείς τρόπους πρόληψης ή τουλάχιστον μείωσης της πιθανότητας καταρράκτη.

Το τι τρώμε έχει μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία μας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τα μάτια και την όρασή μας. Η υγιεινή διατροφή με μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών είναι μια καλή αρχή. Ακολουθούν ορισμένες προτάσεις που θα βοηθήσουν στην πρόληψη του καταρράκτη.

1.Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και γλουταθειόνη, όπως μπρόκολο, σπαράγγια, λάχανο και παρόμοια φυλλώδη λαχανικά. Το γκρέιπφρουτ, τα καρότα, οι φράουλες και το αβοκάντο είναι καλοί τρόποι για να διατηρήσετε τα μάτια σας υγιή. Τρόφιμα πλούσια σε θείο, όπως το κρέας, τα ψάρια, τα δημητριακά, το ρύζι, τα κρεμμύδια και το λάχανο, μπορεί να αυξήσουν τη γλουταθειόνη.

2.Τροφές πλούσιες σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Αυτά τα τρόφιμα περιέχουν καροτενοειδή, τα οποία είναι εξαιρετικά για την υγεία των ματιών. Αυτά περιλαμβάνουν αυγά, καλαμπόκι και χόρτα όπως το γογγύλι.

3.Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τη ζάχαρη και το σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη. Η πρακτική αυτή πιθανώς να βοηθήσει στην καθυστέρηση της ανάπτυξης καταρράκτη.

4.Πίνετε άφθονο νερό. Το νερό είναι καλό για τη γενική υγεία σας και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή στην επιβράδυνση της ανάπτυξης καταρράκτη.

Τέλος, η μείωση των κινδύνων υπερχοληστερολαιμίας και σακχαρώδους διαβήτη, μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη για την πρόληψη του καταρράκτη.



Σχετικά Άρθρα