ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς να αποτρέψουμε τη βλάβη των ματιών εξαιτίας του διαβήτη

24 Νοεμβρίου 2023, 07:00

images

Ο διαβήτης μπορεί να βλάψει τα μάτια με την πάροδο του χρόνου και να προκαλέσει διάφορες καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια όρασης και τύφλωση. Ωστόσο, η διαχείριση του διαβήτη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης ή της εξέλιξης αυτών των καταστάσεων. Τα άτομα με υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβητικές οφθαλμικές παθήσεις. 

Με τον καιρό, το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να:

- βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία στα μάτια,

- επηρεάσει το σχήμα του φακού του ματιού, μια διαφανή δομή που αλλάζει σχήμα για να επιτρέπει στο μάτι να εστιάσει σε αντικείμενα σε διάφορες αποστάσεις,

- κάνει την όραση θολή.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) προσφέρει τις ακόλουθες συστάσεις για να διατηρηθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα εντός του εύρους στόχου:

Κάντε τακτικά εξετάσεις αίματος: Μια εξέταση A1C υποδεικνύει το μέσο επίπεδο σακχάρου στο αίμα ενός ατόμου τους τελευταίους 3 μήνες. Ο στόχος A1C για πολλά άτομα με διαβήτη, είναι κάτω από 7%. Είναι επίσης καλύτερο για τους ανθρώπους να ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους καθημερινά και να τα καταγράφουν.

Κόψτε το κάπνισμα: Επειδή το κάπνισμα συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, η διακοπή του καπνίσματος είναι ιδιαίτερα  ωφέλιμη, ενώ μειώνει επίσης άλλους παράγοντες κινδύνου για διαβήτη, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης.

Λάβετε συνταγογραφούμενα φάρμακα: Ακόμη και όταν οι άνθρωποι αισθάνονται καλά, θα πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν συνταγογραφούμενα φάρμακα για τον διαβήτη και οποιεσδήποτε άλλες παθήσεις, εκτός εάν ο γιατρός συμβουλεύει διαφορετικά.

Η διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης, προάγει επίσης τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, η οποία βοηθά στην πρόληψη της διαβητικής οφθαλμικής βλάβης.

Ο στόχος αρτηριακής πίεσης για τα περισσότερα άτομα με διαβήτη είναι 140/90. Με την πάροδο του χρόνου, το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία και να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία είναι μια αύξηση της δύναμης του αίματος που διέρχεται από τις αρτηρίες.

Επιπλέον, τα υψηλά επίπεδα λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας —ή «κακής» χοληστερόλης μπορεί να οδηγήσουν σε συσσώρευση πλάκας στα κατεστραμμένα τοιχώματα των αρτηριών. Ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης κοντά στα επιθυμητά επίπεδα.

Σχετικά Άρθρα