ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς να αποφύγουμε ατυχήματα και ενοχλητικά συμπτώματα από τα ταξίδια

28 Αυγούστου 2023, 07:00

images

Οι τραυματισμοί από τροχαία είναι κύρια αιτία θανάτου για παιδιά και νεαρούς ενήλικες ειδικά κατά τις περιόδους διακοπών , οπότε όλοι είναι πιο χαλαροί και απρόσεκτοι. Εξάλλου, η θρομβοφλεβίτιδα εμφανίζεται όταν σχηματίζεται θρόμβος αίματος σε φλέβες συνήθως στο πόδι. Στα πολύωρα ταξίδια, η πολύωρη ακινησία στο τρένο, αυτοκίνητο ή αεροπλάνο, οδηγεί στη δημιουργία θρόμβου που ενδέχεται σε κάποιους να οδηγήσει σε πνευμονική εμβολή.

Η έλλειψη ξεκούρασης και ύπνου κατά τις ημέρες που προηγούνται του ταξιδιού, η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, αυξάνουν τον κίνδυνο ατυχήματος που οδηγεί σε θάνατο ή σοβαρούς τραυματισμούς και πρέπει να αποφεύγονται.

Τα δε συμπτώματα της φλεγμονής από θρομβοφλεβίτιδα περιλαμβάνουν πόνο, οίδημα, ερυθρότητα, αύξηση της τοπικής θερμοκρασίας, ενώ η πνευμονική εμβολή εμφανίζεται ως δυσκολία αναπνοής, πόνο στο στήθος, αιμόπτυση, ταχυκαρδία, πτώση αρτηριακής πίεσης ή λιποθυμία. 

Καταστάσεις που αυξάνουν την πιθανότητα σχηματισμού θρόμβου, είναι η παχυσαρκία, η εγκυμοσύνη, το οικογενειακό ή ατομικό ιστορικό θρόμβων αίματος, η θρομβοκυττάρωση, η πρόσφατη χειρουργική επέμβαση, νοσηλεία ή τραυματισμός, η χρήση αντισυλληπτικών ή θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, ο καρκίνος, χρόνιες ιατρικές καταστάσεις που διαταράσσουν την απρόσκοπτη κυκλοφορία αίματος ή την πηκτικότητα του αίματος, όπως είναι η  συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια. Η πιθανότητα αυξάνει σημαντικά σε πολύωρα ταξίδια άνω των τεσσάρων ωρών.

Αποφεύγετε να παραμένετε στάσιμοι στην ίδια θέση. Εάν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο, κάντε συχνές στάσεις για να ξεμουδιάσετε και να περπατήσετε. Εάν ταξιδεύετε με αεροπλάνο και εφόσον είναι εφικτό, περπατήστε στο διάδρομο κάθε 2-3 ώρες. Χρησιμοποιήστε φαρμακευτικές κάλτσες συμπίεσης, ειδικά σχεδιασμένων για πολύωρη οδήγηση και πολύωρα αεροπορικά ταξίδια εάν ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου Αυτές οι ειδικές κάλτσες ασκούν πίεση στους μύες των ποδιών και βοηθούν την φλεβική επαναφορά του αίματος από τα πόδια στην καρδιά.

Τέλος, η παρατεταμένη ακινησία στα πολύωρα ταξίδια, μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και καταπόνηση στους μύες, τις αρθρώσεις και τη σπονδυλική στήλη σας. Η παρατεταμένη οδήγηση μπορεί να συμβάλει σε πόνους στη μέση, δυσκαμψία στον αυχένα και πονοκεφάλους τάσης. Εκτός από τακτικά διαλείμματα, να έχετε το κάθισμα και το τιμόνι σας σωστά ρυθμισμένα, ώστε να προάγεται η καλή στάση του σώματος. 

Σχετικά Άρθρα