ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς να αντιμετωπίσουμε τη «νυχτερινή υπέρταση»

09 Ιουνίου 2023, 07:00

images

Νυχτερινή υπέρταση είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της νύχτας που κανονικά η καρδιά ξεκουράζεται και η πίεση πέφτει. Οι γιατροί μπορεί να συνταγογραφήσουν φάρμακα ή να συστήσουν αλλαγές στον τρόπο ζωής για τη θεραπεία της νυχτερινής υπέρτασης. 

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η αρτηριακή πίεση ενός ατόμου δεν πρέπει να είναι υψηλότερη από 140/90 mmHg. Ο αριθμός αυτός αναφέρεται στη συστολική ή στον πρώτο αριθμό και στη διαστολική ή στον κατώτερο αριθμό.  Τα φυσιολογικά όρια όμως εξατομικεύονται, οπότε σε ασθενείς υψηλού κινδύνου κατεβαίνουν στο 130/85mmHg. Η αυξημένη νυχτερινή αρτηριακή πίεση, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιπλοκών της υπέρτασης , όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή και νεφρική ανεπάρκεια.

Η θεραπεία για τη νυχτερινή υπέρταση είναι παρόμοια με αυτή της υπέρτασης γενικά. Οι γιατροί μπορεί να συστήσουν αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η απώλεια βάρους και η μείωση της πρόσληψης νατρίου, για τη μείωση των επιπέδων της πίεσης. Μπορεί επίσης να συνταγογραφήσουν αντιυπερτασικά φάρμακα ή φάρμακα για τη θεραπεία συνοδών καταστάσεων, όπως είναι η υπνική άπνοια ή ο διαβήτης.

Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να περιλαμβάνει:

-βήτα-αναστολείς, οι οποίοι μπλοκάρουν την αδρεναλίνη για να μειώσουν το στρες στην καρδιά,

- διουρητικά που βοηθούν τον οργανισμό να απαλλαγεί από το υπερβολικό αλάτι,

-αναστολείς των διαύλων ασβεστίου και άλλα αγγειοδιασταλτικά που προκαλούν διαστολή των αγγείων με αποτέλεσμα πτώση της πίεσης,

-αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ΜΕΑ), οι οποίοι εμποδίζουν το σώμα να παράγει την ορμόνη Αγγειοτασίνη II.

Ωστόσο, για τη θεραπεία της νυχτερινής υπέρτασης, ο γιατρός μπορεί να συστήσει σε ένα άτομο να πάρει τα φάρμακά του αργότερα από το συνηθισμένο ή να λάβει περαιτέρω δόσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Δεν υπάρχει απόλυτη, μοναδική θεραπεία για την υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά η σωστή διαχείριση και η φαρμακευτική αγωγή μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να μειώσουν τον κίνδυνο επιπλοκών. Σε ήπιες περιπτώσεις, οι επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο.


Σχετικά Άρθρα