ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς μία νέα θεραπεία δίνει ελπίδες για αντιμετώπιση του καρκίνου

05 September 2023, 10:00

images

Ο Andy Taylor του συγκροτήματος Duran Duran διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη σταδίου 4 το 2018, αλλά τώρα είναι «ασυμπτωματικός» αφού έλαβε μία νέα και καινοτόμο θεραπεία για τον καρκίνο του. Στο μουσικό χορηγήθηκε Lutetium-177, ένα είδος ραδιενεργής θεραπείας που στοχεύει τα καρκινικά κύτταρα.

Το Lutetium -177 φαίνεται ότι μπορεί να "εντοπίσει" την περιοχή στην οποία βρίσκεται ο καρκίνος και να τον θεραπεύσει, εξηγεί η Δρ Mona S. Jhaveri, η οποία είναι κάτοχος διδακτορικού στη βιοχημεία και εκπαιδεύτηκε ως μεταδιδακτορική υπότροφος στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ.

Το Lutetium -177 ταξινομείται ως ραδιενεργό φάρμακο που χρησιμοποιεί εκπομπές γάμμα και βήτα για να ανιχνεύσει και να νεκρώσει τα καρκινικά κύτταρα εξίσου αποτελεσματικά με τη θεραπεία με ακτινοβολία. Η Jhaveri το περιγράφει ως "μοναδικό".

«Στοχεύει σε συγκεκριμένα καρκινικά κύτταρα του προστάτη. Αυτό επιτρέπει την εσωτερική και πιο ακριβή θεραπεία ακτινοβολίας, σε σύγκριση με τη θεραπεία εξωτερικής ακτινοβολίας που χρησιμοποιεί ακτίνες για τη στόχευση όγκων», εξηγεί.

Ομοίως, ο Stewart Parnacott, αναισθησιολόγος, λέει ότι το Lutetium-177 είναι μια «καινοτόμος προσέγγιση» στη θεραπεία του καρκίνου... «Χορηγούμενη ενδοφλέβια, αυτή η ραδιενεργή ένωση προσκολλάται επιλεκτικά στα καρκινικά κύτταρα λόγω των ειδικών υποδοχέων τους», επισημαίνει. «Μετά την προσκόλληση, η εκπεμπόμενη ακτινοβολία καταστρέφει το DNA των καρκινικών κυττάρων, εμποδίζοντας την ικανότητά τους να πολλαπλασιάζονται. Η ακρίβεια αυτής της θεραπείας στοχεύει στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στους υγιείς περιβάλλοντες ιστούς».

«Τα ποσοστά επιτυχίας μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με παράγοντες, όπως ο τύπος και το στάδιο του καρκίνου, φυσικά, αλλά οι ασθενείς με νευροενδοκρινείς όγκους, για παράδειγμα, έχουν αναφέρει σημαντική μείωση του όγκου και παρατεταμένες περιόδους χωρίς εξέλιξη», λέει. «Η αποτελεσματικότητα έγκειται στην ικανότητα της θεραπείας να στοχεύει με ακρίβεια τα καρκινικά κύτταρα, μετριάζοντας τις επιπτώσεις σε γειτονικούς υγιείς ιστούς».

Η Jhaveri πιστεύει επίσης ότι τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. «Σύμφωνα με τη δοκιμή VISION, το Lutetium-177 αύξησε τα ποσοστά επιβίωσης κατά 38%, κάτι που είναι εξαιρετικό, δεδομένου ότι ο καρκίνος του προστάτη στο τελευταίο στάδιο δεν είναι ιάσιμος με το τρέχον πρότυπο θεραπειών φροντίδας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σχετικά Άρθρα