ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς μία βιοτράπεζα θα βοηθήσει στη μελέτη της καρδιακής ανακοπής

04 Ιανουαρίου 2023, 09:00

images

Οι γυναίκες έχουν χαμηλότερο ποσοστό επιβίωσης από αιφνίδια καρδιακή ανακοπή, εν μέρει επειδή όσοι παρευρίσκονται στο περιβάλλον της ασθενούς την ώρα του επεισοδίου, αργούν περισσότερο να παράσχουν ανάνηψη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι επισκέψεις σε ειδικούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης, αυξήθηκαν σημαντικά τις εβδομάδες πριν από μια ξαφνική καρδιακή ανακοπή. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτό δείχνει ότι υπάρχουν περισσότερα προειδοποιητικά σημάδια επικείμενης καρδιακής ανακοπής από ό, τι πιστεύαμε προηγουμένως.

Οι ίδιοι δήλωσαν ότι αυτές οι πληροφορίες, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα να εντοπίσουν άτομα που διατρέχουν άμεσο κίνδυνο καρδιακής ανακοπής για να βοηθήσουν στην πρόληψή της.

«Θα μπορούσαν να υπάρξουν σημεία και συμπτώματα επιδείνωσης της στεφανιαίας νόσου πριν από καρδιακή ανακοπή, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες επισκέψεις στην πρωτοβάθμια περίθαλψη», δήλωσε ο Δρ Salvatore Savona, ηλεκτροφυσιολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο.

«Η καρδιακή ανακοπή προκαλείται συνήθως από κοιλιακή αρρυθμία ή ακανόνιστο ρυθμό από τον κάτω θάλαμο της καρδιάς», είπε στο Healthline. «Όπως σημειώνεται, η κοιλιακή μαρμαρυγή (VF) είναι ένας από αυτούς τους ρυθμούς. Μια κοινή υποκείμενη αιτία για την ανάπτυξη VF είναι η στεφανιαία νόσος.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από 15 μέλη της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESCAPE-NET) για να δημιουργήσουν μια βάση δεδομένων με περισσότερα από 100.000 άτομα που έχουν βιώσει αιφνίδια καρδιακή ανακοπή καθώς και μια βιοτράπεζα με 10.000 δείγματα DNA.

Ο Δρ Hanno Tan, επικεφαλής του έργου ESCAPE-NET και καρδιολόγος στο Ιατρικό Κέντρο AMC του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ στην Ολλανδία, ελπίζει ότι αυτές οι πληροφορίες μπορούν να παράσχουν πληροφορίες για τους ερευνητές να χρησιμοποιήσουν όταν μελετούν την καρδιακή ανακοπή.

«Η ξαφνική καρδιακή ανακοπή είναι ένα πιεστικό πρόβλημα δημόσιας υγείας που μέχρι στιγμής ήταν εξαιρετικά δύσκολο να επιλυθεί, κυρίως λόγω της δυσκολίας λήψης λεπτομερών κλινικών δεδομένων και βιολογικών δειγμάτων», δήλωσε ο Tan.

«Το ESCAPE-NET έχει κάνει σημαντικά βήματα δημιουργώντας μια βάση δεδομένων, μια βιοτράπεζα και μια βάση γνώσεων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μελλοντικές μελέτες για την επίλυση αυτού του προβλήματος. Αυτό θα πρέπει να επιταχύνει τη συλλογή γνώσεων σχετικά με αυτήν την κατάσταση και τελικά να μειώσει το κοινωνικό βάρος της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής», προσέθεσε.


Σχετικά Άρθρα