ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς η «ορμόνη της αγάπης» μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση της καρδιάς

06 Οκτωβρίου 2022, 09:00

images

Η ωκυτοκίνη είναι μια νευροορμόνη που ονομάζεται κι «ορμόνη της αγάπης», επειδή προάγει τους κοινωνικούς δεσμούς και δημιουργεί ευχάριστα συναισθήματα. Ρυθμίζει επίσης το θηλασμό, τις συσπάσεις της μήτρας, την κίνηση του σπέρματος και την παραγωγή τεστοστερόνης. Τώρα, νέα μελέτη δείχνει ότι η ορμόνη αυτή, θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναγέννηση των κατεστραμμένων καρδιακών μυών.

Σύμφωνα με το Healthline, οι ερευνητές ανέφεραν ότι προηγούμενες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το επικάρδιο, μια μεμβράνη στην καρδιά, μπορεί να αναγεννήσει εν μέρει τα τραυματισμένα καρδιακά κύτταρα. Στα θηλαστικά, ωστόσο, αυτή η διαδικασία δεν λειτουργεί ανεξάρτητα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα ψάρια ζέβρα παρήγαγαν ωκυτοκίνη όταν οι καρδιές τους τραυματίστηκαν από το υπερβολικό κρύο, οδηγώντας σε μια απόκριση που προάγει την αναγέννηση των καρδιακών μυών.

«Η καρδιά διαθέτει έναν πληθυσμό κυττάρων, που ονομάζονται επικαρδιακά κύτταρα, που βρίσκονται στα εξωτερικά της στρώματα», δήλωσε ο Aitor Aguirre, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και επίκουρος καθηγητής βιοϊατρικής μηχανικής στο Ινστιτούτο Επιστήμης Ποσοτικής Υγείας και Μηχανικής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

«Μετά από έναν τεράστιο καρδιακό τραυματισμό, όπως μια καρδιακή προσβολή, τα επικαρδιακά κύτταρα γίνονται επικαρδιακά βλαστοκύτταρα και μπορούν στη συνέχεια να αναγεννήσουν μύες, αιμοφόρα αγγεία και άλλους καρδιακούς ιστούς, αλλά ο αριθμός τους είναι πολύ μικρός για οποιαδήποτε μακροχρόνια επίδραση», δήλωσε.

«Αυτό που βρήκαμε σε αυτή τη μελέτη είναι ότι η ωκυτοκίνη προκαλεί το σχηματισμό αυτών των βλαστοκυττάρων και προωθεί την επέκτασή τους, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητά τους στην αναγέννηση της καρδιάς», προσέθεσε ο Aguirre. «Είναι ενδιαφέρον γιατί αυτό δείχνει ότι ο εγκέφαλος έχει υπό τον έλεγχό του κάποια αναγέννηση, επομένως θα μπορούσαν να υπάρχουν παράγοντες εκτός από την ωκυτοκίνη που προάγουν την αναγέννηση».

Σημείωσε ότι «ο πιο κοινός ρόλος της ωκυτοκίνης σχετίζεται με το δέσιμο και την ευχαρίστηση, γεγονός που υποδηλώνει ότι το να είσαι σε ένα περιβάλλον φροντίδας και αγάπης μπορεί να προάγει την ''επούλωση'' της καρδιάς. Θα μπορούσατε να πείτε ότι η ορμόνη της αγάπης επιδιορθώνει τις ραγισμένες καρδιές''».


Σχετικά Άρθρα