ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς η κλιματική κρίση επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία

10 Μαΐου 2022, 16:00

images

Όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν ότι διανύουμε μια εποχή κατά την οποία η θερμοκρασία του πλανήτη αυξάνεται με τρομακτικούς ρυθμούς και τα καιρικά φαινόμενα είναι πλέον ακραία, κυρίως λόγω των καταστροφικών επιπτώσεων της ανθρώπινης δράσης στο περιβάλλον. Γιατί, όμως, ανησυχούν οι ερευνητές και ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία; Η ομάδα του Lancet Countdown, η οποία αποτελείται από τουλάχιστον 120 ειδικούς σε θέματα κλίματος, δημόσιας υγείας, οικονομίας και πολιτικής επιστήμης αξιολογούν τον αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία, ψυχική και σωματική.

Από το 2015, οπότε υπογράφηκε η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, οι εμπειρογνώμονες που συνεργάζονται με την επιτροπή Lancet Countdown έχουν δημοσιεύσει ετήσιες εκθέσεις με θέμα την αξιολόγηση της κατάστασης και τη διατήρηση της ευθύνης των κυβερνήσεων που υπέγραψαν τη συμφωνία και των ιθυνόντων λήψης αποφάσεων.

Η τελευταία έκθεση, η οποία εμφανίστηκε στο The Lancet τον Οκτώβριο του 2021, καταγράφει «εντεινόμενες ανισότητες» σε όλες τις περιοχές, καθώς η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας παραμένει ανησυχητική. Η έκθεση διαπραγματεύεται τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στο πλαίσιο της πανδημίας και τονίζει την ανησυχία που οφείλεται στα ακραία φαινόμενα θερμότητας και σχετικές φυσικές καταστροφές που έχουν συμβεί τα τελευταία 2 χρόνια.

Κάποια από τα θέματα που περιγράφονται στην έκθεση για το 2021 είναι ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στα μέσα διαβίωσης των κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο, η άμεση και έμμεση επίδρασή της στην ψυχική και σωματική υγεία και ο τρόπος με τον οποίο συμβάλλει στην εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών, τονίζοντας μάλιστα ότι «οι μεταβαλλόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες αυξάνουν την πιθανότητα μετάδοσης πολλών παθογόνων που μεταδίδονται από το νερό, τον αέρα και τα τρόφιμα».

Αυτά τα ευρήματα συμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό με εκείνα που περιγράφονται από τις αναφορές της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC).

Σύμφωνα με τις εκθέσεις της IPCC για το 2022, τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούνται από την ανθρώπινη δραστηριότητα ξεπερνούν την ανθεκτικότητα ορισμένων οικολογικών και ανθρώπινων συστημάτων, με συνέπειες που μερικές φορές είναι μη αναστρέψιμες.

Τέλος, οι εκθέσεις δείχνουν ότι οι ακραίες καιρικές συνθήκες που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή έχουν επηρεάσει την παραγωγικότητα διαφόρων τομέων τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των τομέων της γεωργίας, της δασοκομίας και της αλιείας, σε όλο τον κόσμο, επιδεινώνοντας έτσι την επισιτιστική ανασφάλεια.

Γίνεται ως εκ τούτου όλο και πιο σαφές ότι η ανθρώπινη υγεία και η κατάσταση του κλίματος σε όλη την Υφήλιο είναι αλληλένδετες στον υπέρτατο βαθμό και ότι δεν μπορούμε να έχουμε το ένα χωρίς το άλλο.


Σχετικά Άρθρα