ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς η γήρανση επηρεάζει τη λειτουργία των κυττάρων

31 Μαρτίου 2023, 09:00

images

Όταν σκεφτόμαστε τη γήρανση, μάς έρχεται στο μυαλό το πώς το σώμα αρχίζει να εξασθενεί και να συρρικνώνεται. Οι ρυτίδες κάνουν την εμφάνισή τους, η πέψη γίνεται όλο και δυσκολότερη, μπορεί να αναπτυχθούν καρδιαγγειακές παθήσεις, μετά συνήθως έρχονται η απώλεια ακοής και όρασης και πιθανώς οστεοαρθρίτιδα, Νόσος Αλτσχάιμερ, εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτης, ΧΑΠ ή νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Με την ηλικία, τα κύτταρα σταματούν να αναπτύσσονται και συσσωρεύονται. Αυτά τα κύτταρα ονομάζονται ''γηρασμένα κύτταρα''. 

Τα γηρασμένα αυτά κύτταρα συσσωρεύονται και δεν νεκρώνονται. Αντίθετα, εκκρίνουν τοξίνες που κάνουν περισσότερα κύτταρα γύρω τους να σταματήσουν να αναπτύσσονται και να γεράσουν κι αυτά με τη σειρά τους.

Όπως μεταδίδει το Health News, όταν τα γηρασμένα κύτταρα εμφανίζονται κατά τη φάση της γήρανσης, συσσωρεύονται στο σώμα, επειδή το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν είναι αρκετά ισχυρό για να τα αφαιρέσει όπως όταν ήμασταν νεότεροι. Τα γηρασμένα κύτταρα αποτελούν μέρος της διαδικασίας γήρανσης,  καθώς δεν μπορούν πλέον να λειτουργήσουν και δεν θα νεκρωθούν. Αυτά τα συσσωρευμένα γηρασμένα κύτταρα επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης εκκρίνοντας τοξίνες, προφλεγμονώδεις και προ-ογκογόνους παράγοντες, που καταστρέφουν και υποβαθμίζουν τα υγιή κύτταρα που βρίσκονται κοντά τους. Αυτό οδηγεί σε χρόνια φλεγμονή και ασθένεια.

Η χρόνια νόσος αντιπροσωπεύει το 85% του κόστους υγειονομικής περίθαλψης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, περισσότεροι από τους μισούς θανάτους παγκοσμίως είναι αποτέλεσμα χρόνιων φλεγμονωδών ασθενειών όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η άνοια, το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο διαβήτης και ο καρκίνος.

Οι επιστήμονες καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να σταματήσουν τη γήρανση σε κυτταρικό επίπεδο. Με μια ισχυρή σχέση να υφίσταται μεταξύ της διαδικασίας της γήρανσης, της χρόνιας φλεγμονής και της επακόλουθης χρόνιας νόσου, οι επιστήμονες αναζητούν τρόπους να αλλάξουν τη γήρανση αυτή καθ' εαυτή, ή τη διαδικασία γήρανσης. 

Όχι μόνο θέλουν να σταματήσουν τις επιπτώσεις της γήρανσης των τοξινών που εκκρίνονται από τα γηρασμένα κύτταρα, αλλά θέλουν να δουν αν μπορούν να βελτιώσουν τη μακροζωία εξαλείφοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης  χρόνιας φλεγμονής και των χρόνιων ασθενειών που προκύπτουν.


Σχετικά Άρθρα