ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς η διαλειμματική νηστεία επηρεάζει τις γυναικείες ορμόνες

27 Οκτωβρίου 2022, 16:00

images

Η διαλειμματική νηστεία έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος απώλειας βάρους. Ωστόσο, κάποιοι πιο επιφυλακτικοί ανησυχούν ότι η πρακτική αυτή, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις αναπαραγωγικές ορμόνες των γυναικών. Τώρα, μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Ιλινόις του Σικάγο δημοσίευσε μια μελέτη στο Obesity που φέρνει νέα στοιχεία στο φως.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Krista Varady, καθηγήτρια διατροφής στο προαναφερθέν πανεπιστήμιο, παρακολούθησαν μια ομάδα παχύσαρκων γυναικών πριν και μετά την εμμηνόπαυση για μια περίοδο οκτώ εβδομάδων που ακολουθούσε τη μέθοδο της διαλειμματικής νηστείας .

Μέτρησαν τις διαφορές στα επίπεδα ορμονών, που προέκυψαν από την ανάλυση δειγμάτων αίματος, σε ομάδες ατόμων που ακολουθούσαν διαλειμματική νηστεία, έναντι μιας ομάδας ελέγχου χωρίς διατροφικούς περιορισμούς.

Η Varady και η ομάδα της διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα της ορμόνης σφαιρίνης, μιας πρωτεΐνης που μεταφέρει τις αναπαραγωγικές ορμόνες σε όλο το σώμα, παρέμειναν αμετάβλητα σε όσες έκαναν δίαιτα, μετά από οκτώ εβδομάδες. Το ίδιο ισχύει, τόσο για την τεστοστερόνη, όσο και για την ανδροστενεδιόνη, μια στεροειδή ορμόνη που χρησιμοποιεί το σώμα για να παραγάγει τόσο τεστοστερόνη όσο και οιστρογόνα.

Ωστόσο, η δεϋδροεπιανδροστερόνη ή DHEA, μια ορμόνη την οποία συνταγογραφούν οι κλινικές γονιμότητας για τη βελτίωση της λειτουργίας των ωοθηκών και της ποιότητας των ωαρίων, ήταν σημαντικά χαμηλότερη, τόσο σε προεμμηνοπαυσιακές, όσο και σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες στο τέλος της δοκιμής, με πτώση περίπου 14%.

Ενώ η πτώση των επιπέδων DHEA ήταν το πιο σημαντικό εύρημα της μελέτης, τόσο για τις γυναίκες πριν, όσο και μετά την εμμηνόπαυση, τα επίπεδα DHEA παρέμειναν εντός του φυσιολογικού εύρους μέχρι το τέλος της περιόδου των οκτώ εβδομάδων.

«Αυτό υποδηλώνει ότι, στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, η μικρή πτώση των επιπέδων DHEA πρέπει να σταθμιστεί σε σχέση με τα αποδεδειγμένα οφέλη γονιμότητας της χαμηλότερης μάζας σώματος», είπε η Varady. «Η πτώση των επιπέδων DHEA στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μπορεί να είναι ανησυχητική επειδή η εμμηνόπαυση προκαλεί ήδη δραματική πτώση των οιστρογόνων και η DHEA είναι ένα κύριο συστατικό των οιστρογόνων».

Η μελέτη μέτρησε επίσης τα επίπεδα οιστραδιόλης, οιστρόνης και προγεστερόνης - όλες οι ορμόνες ζωτικής σημασίας για την εγκυμοσύνη - αλλά μόνο σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, λόγω των μεταβαλλόμενων επιπέδων αυτών των ορμονών κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου των προεμμηνοπαυσιακών γυναικών. Μεταξύ των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών, δεν υπήρξε καμία αλλαγή σε αυτές τις ορμόνες στο τέλος των οκτώ εβδομάδων.

Οι γυναίκες και στις δύο ομάδες που έκαναν διαλειμματική νηστεία, παρουσίασαν απώλεια βάρους 3% έως 4% του αρχικού τους βάρους καθ' όλη τη διάρκεια της μελέτης, σε αντίθεση με την ομάδα ελέγχου, στην οποία δεν παρατηρήθηκε σχεδόν καθόλου απώλεια βάρους.

«Χρειαζόμαστε περισσότερες μελέτες για να εξετάσουμε τις επιπτώσεις της διαλειμματικής νηστείας στους ανθρώπους», κατέληξε η καθηγήτρια.


Σχετικά Άρθρα