ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς επιδρά το χάιδεμα ενός σκύλου στον ανθρώπινο εγκέφαλο

07 Οκτωβρίου 2022, 10:00

images

Αδιαμφισβήτητα, τα κατοικίδια προσφέρουν χαρά και συντροφιά, ειδικά για όσους μένουν μόνοι τους. Νέα έρευνα ωστόσο, παρέχει επιπλέον στοιχεία ότι οι αλληλεπιδράσεις ανθρώπου- ζώου μπορεί να ενισχύσουν τη γνωστική και συναισθηματική δραστηριότητα στον εγκέφαλο.

Αυτή η τελευταία μελέτη προσθέτει στην υπάρχουσα έρευνα στοιχεία σχετικά με τα οφέλη της θεραπείας με τη βοήθεια ζώων στην ιατρικά εποπτευόμενη νευρική αποκατάσταση για παθήσεις του νευρικού συστήματος, όπως εγκεφαλικά επεισόδια, επιληπτικές διαταραχές, εγκεφαλικό τραύμα και λοιμώξεις.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εγγύς υπέρυθρη λειτουργική φασματοσκοπία (fNIRS), ένα φορητό σαρωτή εγκεφάλου που παρέχει ευελιξία, καθώς είναι λειτουργικός σε φυσικά περιβάλλοντα και δεν περιορίζεται σε ένα κλειστό δωμάτιο σε ένα εργαστήριο. Ο σαρωτής αυτό, μετρά την εγκεφαλική δραστηριότητα μέσω του κορεσμού του αίματος με οξυγόνο στον εγκέφαλο.

Η ομάδα της μελέτης τοποθέτησε σε καθέναν από τους 19 συμμετέχοντες το σαρωτή και τους ζήτησε να παρατηρήσουν και να αλληλεπιδράσουν με έναν από τους τρεις σκύλους: ένα τεριέ Τζακ Ράσελ, ένα γκολντεντούντλ και ένα γκόλντεν ριτρίβερ. Πρώτα, οι συμμετέχοντες στη μελέτη παρακολούθησαν το σκύλο από την άλλη άκρη του δωματίου. Στη συνέχεια,  ο σκύλος κάθισε δίπλα τους. Τέλος, επιτρεπόταν σε κάθε άτομο να χαϊδέψει το σκύλο. Αυτή η διαδικασία επαναλήφθηκε άλλες δύο φορές σε μεταγενέστερες ημερομηνίες.

Σε άλλες συνεδρίες, κάθε άτομο επανέλαβε την ίδια σειρά με ένα λούτρινο λιοντάρι που περιείχε ένα μπουκάλι ζεστού νερού για να προσομοιώσει τη θερμοκρασία του σώματος ενός ζωντανού σκύλου. Σε κάθε ένα από τα σενάρια, η διέγερση του εγκεφάλου αυξήθηκε καθώς ο σκύλος ή το λούτρινο ζώο πλησίαζε.

«Διαπιστώσαμε ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα αυξήθηκε όταν η επαφή με τον σκύλο ή ένα λούτρινο ζώο έγινε πιο στενή. Αυτό επιβεβαιώνει προηγούμενες μελέτες που συνδέουν τη στενότερη επαφή με ζώα ή τα ερεθίσματα ελέγχου με αυξημένη ενεργοποίηση του εγκεφάλου», είπε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Rahel Marti, φοιτήτρια διδακτορικού στο τμήμα κλινικής ψυχολογίας και παρεμβάσεων με τη βοήθεια ζώων στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία.

Ωστόσο, η μελέτη βρήκε μια ακόμη ισχυρότερη ώθηση στην εγκεφαλική δραστηριότητα όταν το άτομο χάιδεψε τη γούνα ενός πραγματικού σκύλου έναντι του λούτρινου ζώου.

«Πιστεύουμε ότι η συναισθηματική εμπλοκή, μπορεί να είναι ένας κεντρικός υποκείμενος μηχανισμός ενεργοποίησης του εγκεφάλου στις αλληλεπιδράσεις ανθρώπου-ζώου», δήλωσε η Marti.

Τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν ευρήματα άλλων ερευνητών, οι οποίοι βρήκαν περισσότερη εγκεφαλική δραστηριότητα όταν οι συμμετέχοντες αλληλεπιδρούσαν με ζωντανά κουνέλια, ινδικά χοιρίδια, γάτες, σκύλους και άλογα, κατέληξε η ίδια.


Σχετικά Άρθρα