ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς επιδρά η μουσική στην αρτηριακή πίεση;

01 Φεβρουαρίου 2023, 10:00

images

Περισσότεροι από 1 στους 5 ανθρώπους ηλικίας 15 ετών και άνω στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν αναφέρει υψηλή αρτηριακή πίεση η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ή νεφρική ανεπάρκεια και να δημιουργήσει προβλήματα στον εγκέφαλο. Η μείωση της αρτηριακής πίεσης έστω και ελαφρά μπορεί να μειώσει τους κινδύνους καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως μεταδίδει το Horizon The EU Research and Innovation Magazine.

Ενώ η μουσική μάς αγγίζει συναισθηματικά, αυτή δεν είναι η μόνη της επίδραση. Η μουσική έχει την ικανότητα να διεγείρει σωματικά την καρδιά και μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Από το Εργαστήριο Επιστήμης και Τεχνολογίας Μουσικής και Ήχου στο Παρίσι μέχρι το King's College του Λονδίνου, η καθηγήτρια Elaine Chew αναπτύσσει μια εφαρμογή για smartphone για την ενίσχυση της υγείας της καρδιάς ως μέρος ενός χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ έργου που ονομάζεται HEART.FM.

«Δημιουργούμε μια εφαρμογή που θα παρακολουθεί την ανταπόκριση των ανθρώπων στο άκουσμα της μουσικής και στη συνέχεια θα προσαρμόζει τη μουσική για να τους ωφελήσει», δήλωσε η Chew, καθηγήτρια μηχανικής στο King's που συνεργάζεται με το St Bartholomew's Hospital στο Λονδίνο.

Η εφαρμογή χρησιμοποιεί μετρήσεις της καρδιάς του ατόμου και αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης για να δημιουργήσει ένα σχήμα ακρόασης που ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση.

Ταυτόχρονα με το HEART.FM υπάρχει κι ένα άλλο χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο που ονομάζεται GOING VIRAL. Το τελευταίο, ανατρέχει στον τρόπο με τον οποίο οι δημόσιες αντιλήψεις και η χρήση της μουσικής στην Ευρώπη έχουν εξελιχθεί κατά τη διάρκεια των εστιών ασθενειών τους τελευταίους 4 αιώνες.

Τον 17ο αιώνα, πολλοί άνθρωποι στην Ευρώπη πίστευαν ότι η μουσική είχε τη δύναμη να σταματήσει ή ακόμα και να αποτρέψει ένα ξέσπασμα της πανώλης, σύμφωνα με την καθηγήτρια Marie Louise Herzfeld-Schild, η οποία ηγείται του GOING VIRAL και είναι μουσικολόγος στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Performing Arts Vienna.

Τα δύο έργα δείχνουν τις επιρροές της μουσικής στα ανθρώπινα συναισθήματα ανά τους αιώνες και το πώς η συναισθηματική της δύναμη αξιοποιείται τώρα μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας.


Σχετικά Άρθρα