ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς επηρεάζουν τα προβλήματα θυρεοειδούς την εγκυμοσύνη

12 Μαΐου 2023, 07:00

images

Τα προβλήματα του θυρεοειδούς είναι κοινά, επηρεάζοντας το 12% των ενηλίκων. Οι ορμόνες του θυρεοειδούς είναι απαραίτητες σχεδόν σε κάθε σωματική διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της εγκυμοσύνης. Μία υγιής εγκυμοσύνη, τόσο για τη μητέρα, όσο και για το μωρό, απαιτεί καλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών. Eίτε ο θυρεοειδής της μητέρας παράγει υπερβολική ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών (υπερθυρεοειδισμός), είτε πολύ λίγη θυρεοειδική ορμόνη (υποθυρεοειδισμός), η υγιής εγκυμοσύνη είναι εφικτή με την κατάλληλη ιατρική φροντίδα.

Οι ορμόνες του θυρεοειδούς διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην εγκυμοσύνη. Η υγιής ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος του μωρού χρειάζεται, μεταξύ άλλων, θυρεοειδική ορμόνη. Κατά το πρώτο μισό της εγκυμοσύνης, το μωρό χρειάζεται θυρεοειδικές ορμόνες από τη μητέρα μέσω του πλακούντα. Περίπου 20 εβδομάδες μετά την εγκυμοσύνη, ο θυρεοειδής του μωρού θα αρχίζει να παράγει αρκετές θυρεοειδικές ορμόνες.

Τα προβλήματα με τον θυρεοειδή μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν προβλήματα σε μια έγκυο μητέρα και το μωρό της. Ωστόσο, ακολουθώντας τις κατάλληλες ιατρικές συμβουλές, ελέγχοντας τα επίπεδα του θυρεοειδούς και λαμβάνοντας φαρμακευτική αγωγή, σύμφωνα με τις οδηγίες, η μητέρα και το μωρό μπορούν να παραμείνουν υγιείς.

Αφού συζητήσετε με τον ιατρό σας, είναι σε γενικές γραμμές καλό να θηλάζετε ενώ λαμβάνετε φάρμακα για τον θυρεοειδή, με λίγες εξαιρέσεις. Οι μητέρες με υποθυρεοειδισμό συνήθως πρέπει να λαμβάνουν θυροξίνη σε μορφή χαπιού για να έχουν αρκετή από αυτή την θυρεοειδική ορμόνη. Η θυροξίνη περνά στο μητρικό γάλα μόνο σε μικρές ποσότητες και είναι ασφαλής για τα μωρά.

Εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή για τον υπερθυρεοειδισμό, ο γιατρός σας θα προσπαθήσει να περιορίσει τη δόση στη χαμηλότερη που απαιτείται για τη διαχείριση των συμπτωμάτων σας. Η Αμερικανική Ένωση Θυρεοειδούς έχει συμβουλεύσει ότι, εάν μια μητέρα παίρνει τα κοινά φάρμακα για τον υπερθυρεοειδισμό προπυλθειουρακίλη ή μεθιμαζόλη, το μωρό που θηλάζει θα πρέπει να παρακολουθείται τακτικά, κυρίως για σπάνιες παρενέργειες.

Εάν σκέφτεστε να μείνετε ή είστε έγκυος, η στενή επικοινωνία και συνεργασία με το γιατρό σας μπορεί να ανιχνεύσει και να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα του θυρεοειδούς για την πρόληψη των επιπλοκών της εγκυμοσύνης.


Σχετικά Άρθρα