ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς επηρεάζει η βαριατρική χειρουργική τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου

03 Φεβρουαρίου 2024, 08:00

images

Η βαριατρική χειρουργική φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, αλλά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άλλων, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη. Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους υπογραμμίζουν την ανάγκη για περισσότερη έρευνα για το θέμα, προτού γίνουν δηλώσεις σχετικά με τις επιπτώσεις της διαδικασίας στον κίνδυνο καρκίνου. Όπως μεταδίδει το Healthline, στην καταπολέμηση της επιδημίας της παχυσαρκίας, η βαριατρική χειρουργική είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες που βασίζονται σε υπάρχοντα στοιχεία. Είναι γνωστό ότι η διαδικασία βελτιώνει τα αποτελέσματα που σχετίζονται με πολλά άλλα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2 και της υψηλής αρτηριακής πίεσης. 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η βαριατρική χειρουργική είχε τη μεγαλύτερη συσχέτιση με τη μείωση του κινδύνου για καρκίνους που σχετίζονται με ορμόνες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, του καρκίνου των ωοθηκών και του καρκίνου του ενδομητρίου. Σε μια μελέτη με σχεδόν 7.000 ασθενείς, εκείνοι που υποβλήθηκαν σε βαριατρική χειρουργική, «επέδειξαν σημαντική μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού» σε μια μέση περίοδο παρακολούθησης 5 ετών, σε σύγκριση με εκείνους που δεν το έκαναν.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι μηχανισμοί για το πώς η βαριατρική χειρουργική επηρεάζει αυτούς τους καρκίνους, έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο το λίπος επηρεάζει τις ορμόνες στον οργανισμό μας, όπως τα οιστρογόνα και η ινσουλίνη. Ο λιπώδης ιστός παράγει επιπλέον ποσότητα οιστρογόνων, η οποία σχετίζεται με τους προαναφερθέντες καρκίνους.

Τα παχύσαρκα άτομα τείνουν επίσης να έχουν περισσότερη ινσουλίνη στο σώμα τους, η οποία μπορεί επίσης να οδηγήσει στην ανάπτυξη ορισμένων μορφών καρκίνου.

Η λεπτίνη, μια ορμόνη που είναι το κλειδί για το μεταβολισμό, την αναπαραγωγή και τον κορεσμό, παράγεται στα λιποκύτταρα. Ωστόσο, όταν παράγεται σε αφθονία λόγω παχυσαρκίας, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε «παρεκκλίνοντα πολλαπλασιασμό των κυττάρων» και, κατά συνέπεια, σε καρκίνο. Η σχέση μεταξύ της βαριατρικής χειρουργικής και άλλων μορφών καρκίνου, είναι σχεδόν άγνωστη. Ιστορικά, ο κίνδυνος για καρκίνο του οισοφάγου και του στομάχου θεωρείται αυξημένος, λόγω των φυσικών τους επιπτώσεων στο πεπτικό σύστημα.

Ωστόσο, η ανασκόπηση κατέληξε στο αντίθετο συμπέρασμα: Ο κίνδυνος καρκίνου ήταν στην πραγματικότητα παρόμοιος ή ελαφρώς βελτιωμένος. Τα ευρήματα για τον καρκίνο του παγκρέατος και του ήπατος, υπήρξαν ασαφή. Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί συμφωνούν ότι τα οφέλη της βαριατρικής χειρουργικής για την υγεία, υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων.

Σχετικά Άρθρα