ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς ένας κοινός ιός θα μπορούσε να καταπολεμήσει τον καρκίνο

27 September 2022, 07:00

images

Ένας νέος τύπος θεραπείας του καρκίνου -που χρησιμοποιεί έναν κοινό ιό για να μολύνει και να καταστρέφει επιβλαβή κύτταρα- φαίνεται να είναι πολλά υποσχόμενος, με βάση τις πρώιμες δοκιμές σε ανθρώπους, αναφέρουν Bρετανοί επιστήμονες.

Το σχετικό φάρμακο, είναι μια εξασθενημένη μορφή του ιού του απλού έρπητα που έχει τροποποιηθεί για να σκοτώνει όγκους. Περίπου 40 ασθενείς έχουν δοκιμάσει τη θεραπεία. Σε ορισμένους χορηγήθηκε ο ιός μόνο ενέσιμα -RP2-, ενώ άλλοι έλαβαν μαζί κι ένα άλλο αντικαρκινικό φάρμακο που ονομάζεται nivolumab.

Τα ευρήματα, που παρουσιάστηκαν σε ιατρικό συνέδριο στο Παρίσι, δείχνουν ότι:

- 3 στους 9 ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε μόνο RP2, είδαν τους όγκους τους να συρρικνώνονται.

- 7 στους 30 που έλαβαν τη συνδυαστική θεραπεία, φάνηκε να ωφελούνται επίσης.

- Οι ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως η κούραση, ήταν γενικά ήπιες.

Ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Kevin Harrington, δήλωσε στο BBC ότι «είναι σπάνιο να δει κανείς τόσο καλά ποσοστά ανταπόκρισης σε κλινικές δοκιμές πρώιμου σταδίου, καθώς ο πρωταρχικός τους στόχος είναι να ελέγξουν την ασφάλεια της θεραπείας και αφορούν ασθενείς με πολύ προχωρημένους καρκίνους , για τους οποίους οι τρέχουσες θεραπείες έχουν σταματήσει να λειτουργούν».

«Είμαι πρόθυμος να δω αν θα συνεχίζουμε να βλέπουμε οφέλη καθώς θεραπεύουμε αυξημένο αριθμό ασθενών» πρόσθεσε.

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες χρησιμοποιούν έναν ιό για την καταπολέμηση του καρκίνου. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, ενέκρινε πριν από μερικά χρόνια μια θεραπεία με βάση τον ιό του κρυολογήματος, που ονομάζεται T-Vec, για τον προχωρημένο καρκίνο του δέρματος.

Ο καθηγητής Harrington αποκαλεί την ένεση RP2 μια ανανεωμένη έκδοση του T-Vec. «Είχε και άλλες τροποποιήσεις στον ιό, έτσι ώστε όταν εισέλθει στα καρκινικά κύτταρα να τα νεκρώνει αποτελεσματικά».

Επιπλέον, η Δρ Marianne Baker, από την Cancer Research UK, είπε ότι τα ενθαρρυντικά ευρήματα ενδέχεται να αλλάξουν την πορεία της θεραπείας του καρκίνου. «Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι ιοί θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία του καρκίνου πριν από 100 χρόνια, αλλά είναι δύσκολο να τους αξιοποιήσουμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

«Αυτή η νέα ιογενής θεραπεία δείχνει να είναι πολλά υποσχόμενη σε μια μικρής κλίμακας πρώιμη δοκιμή - Τώρα χρειαζόμαστε περισσότερες μελέτες για να μάθουμε πόσο καλά λειτουργεί. Η έρευνα δείχνει ότι ο συνδυασμός πολλαπλών θεραπειών είναι μια ισχυρή στρατηγική και θεραπείες ιών όπως αυτή, θα μπορούσαν να γίνουν μέρος του οπλοστασίου μας για την καταπολέμηση του καρκίνου».

Ωστόσο, είναι σαφές πως θα χρειαστούν μεγαλύτερες μελέτες, αλλά οι ειδικοί λένε ότι η ένεση μπορεί τελικά να αποβεί σωτήρια για περισσότερα άτομα με προχωρημένο καρκίνο.



Σχετικά Άρθρα