ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πως βοηθούν στο αδυνάτισμα τα φάρμακα GLP-1 όπως το Ozempic και το Wegovy

23 Απριλίου 2024, 10:00

images

Τα φάρμακα Ozempic και Wegovy, αποτελούν πλέον καινοτομία στον τομέα της αντιμετώπισης της παχυσαρκίας. Κλινική δοκιμή του 2021, έδειξε ότι το 86,2% περισσότερων από 800 συμμετεχόντων, πέτυχαν «κλινικά σημαντική» απώλεια βάρους μετά τη λήψη 2,4 mg εβδομαδιαίων δόσεων σεμαγλουτίδης (πωλούνται με τις εμπορικές ονομασίες Ozempic και Wegovy) για 68 εβδομάδες. Ωστόσο, όσο εντυπωσιακοί κι αν φαίνονται αυτοί οι αριθμοί, υποδηλώνουν επίσης ότι το 13,8% των ανθρώπων, δεν είδαν κλινικά σημαντική απώλεια βάρους. Οι γιατροί επισημαίνουν ότι είναι σημαντικό για τους ασθενείς να καταλάβουν ότι θα μπορούσαν να μην δουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, παρόλο που τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι είναι πιο πιθανό ένα άτομο να ανταποκριθεί στη θεραπεία.

Οι λόγοι που οι ασθενείς καταλήγουν να εμπίπτουν στην κατηγορία της μη ανταπόκρισης στη θεραπεία, μπορεί να ποικίλλουν — και μερικές φορές, υπάρχουν περισσότεροι από 1 παράγοντες.

Ο Δρ Michael L. Glickman, MD, εξηγεί ότι ως «επιτυχία» σε ένα φάρμακο GLP-1, θεωρείται απώλεια σωματικού βάρους άνω του 5% μετά από 3 μήνες θεραπείας. «Ωστόσο, ιδανικά στην κλινική πράξη, ελπίζουμε να επιτύχουμε τουλάχιστον 10-15% [απώλεια σωματικού βάρους], η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη μεταβολική υγεία», λέει ο Glickman. «Μπορεί να είναι λίγο απρόβλεπτο το πώς θα ανταποκριθεί κάποιος σε ένα φάρμακο απώλειας βάρους. Με βάση μελέτες, κάθε φάρμακο έχει μια υποομάδα «μη ανταποκρινόμενων».

Ακολουθούν 5 παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας:

1. Μη λήψη φαρμάκων σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.

2. Αλλαγές στον τρόπο ζωής.

3. Άλλα ιατρικά προβλήματα (υποθυρεοειδισμός, υπνική άπνοια, χρόνια αϋπνία).

4.Αντίσταση στην ινσουλίνη.

5. Φαρμακευτικές παρεμβάσεις.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία της συζήτησης με το γιατρό σας, είτε το βάρος μειώνεται, είτε όχι.

«Η αναζήτηση καθοδήγησης από έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, είναι απαραίτητη», αναφέρει ο παθολόγος Δρ Yoshua Quinones. «Μπορούν να αξιολογήσουν μεμονωμένους παράγοντες που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα και να προτείνουν τις απαραίτητες προσαρμογές, όπως η αλλαγή δόσεων ή η διερεύνηση εναλλακτικών θεραπειών».

Σχετικά Άρθρα