ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πως αντιμετωπίζονται οι ρινοκολπίτιδες και η σκολίωση

22 Οκτωβρίου 2019, 08:37

images

Προβλήματα στην αναπνοή κατά την διάρκεια του ύπνου και της άσκησης, συχνές λοιμώξεις του άνω αναπνευστικού, ζαλάδες, πονοκέφαλοι κι άλλα ενοχλητικά συμπτώματα ταλαιπωρούν εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη.

Όπως υπολογίζεται μάλιστα, μόνο στην Ευρώπη, η χρόνια ρινοκολπίτιδα παρουσιάζει συχνότητα της τάξεως του 10,9% και η αλλεργική ρινίτιδα του 17%-29%.

H υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια), η υπερτροφία κογχών και οι ρινικοί πολύποδες ταλαιπωρούν επίσης αρκετούς προκαλώντας παρόμοια συμπτώματα.

Ωστόσο, το βασικό πρόβλημα που μας εμποδίζει την αναπνοή παραμένει η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος. Αυτό μας λέει ο πλαστικός χειρουργός προσώπου - ΩΡΛ Δρ. Γεώργιος Μοιρέας.

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2012 και 2017 από το τμήμα ωτορινολαρυγγολογίας του King Khalid Ηospital για την ποιότητα ζωής σε ασθενείς με ρινική απόφραξη ένα έτος μετά από τη χειρουργική επέμβαση, έδειξε ότι η πλειονότητα τους απαλλάχθηκε από τα αναπνευστικά προβλήματα, την υπνική άπνοια, τη ρινική συμφόρηση, τα προβλήματα κατά την άσκηση και από άλλες επιπλοκές μετά το χειρυργείο.

Εξάλλου, μια σουηδική μελέτη που πραγματοποιήθηκε μέσα στο 2019 σε ασθενείς με στραβό διάφραγμα έδειξε ότι, μια κατηγορία κεφαλαλγίας που προκαλείται από το στραβό διάφραγμα, ο πόνος στο πρόσωπο, το φτάρνισμα, οι ρινοκολπίτιδες, ο βήχας και το ροχαλητό βελτιώθηκαν μετά την χειρουργική επέμβαση.

Η επίδραση της χειρουργικής επέμβασης για τη διόρθωση του ρινικού διαφράγματος στα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας εξετάσθηκε από μια άλλη μελέτη τον περασμένο Αύγουστο.

Το 83% των συμμετεχόντων ανέφερε βελτίωση στη ρινική απόφραξη.

«Οι ασθενείς με σκολίωση ρινικού διαφράγματος, μπορούν να απαλλαγούν οριστικά από το πρόβλημα και μετά το χειρουργείο, να επιστρέψουν στο σπίτι εντός λίγων ωρών.

 Η επέμβαση μπορεί να συνδυαστεί δε και με ρινοπλαστική, όταν το εξωτερικό σχήμα της μύτης δεν ικανοποιεί τον ασθενή.

Σχετικά Άρθρα