ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πρωτοποριακή έρευνα με στήριξη από την ΕΕ

26 Ιανουαρίου 2024, 16:00

images

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει 6,5 εκατομμύρια ευρώ μέσω του προγράμματος “Ορίζοντας Ευρώπη” για τη χρηματοδότηση της πρώτης μελέτης για τις επιπτώσεις της ψιλοκυβίνης, κοινώς γνωστής ως "μαγικά μανιτάρια", σε ασθενείς με ανίατες ασθένειες. Όπως γράφει το POLITICO, η κλινική δοκιμή επικεντρώνεται σε άτομα που αντιμετωπίζουν Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, πολλαπλή σκλήρυνση, αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση και άτυπη Νόσο Πάρκινσον.

Η δοκιμή διεξάγεται σε συνεργασία με ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Groningen (UMCG) στην Ολλανδία και στοχεύει στην εγγραφή περίπου 100 ασθενών σε τέσσερις τοποθεσίες στην Ολλανδία, την Πορτογαλία, την Τσεχική Δημοκρατία και τη Δανία. Σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες που επικεντρώνονταν σε δύσκολα θεραπεύσιμους ασθενείς με κατάθλιψη ή σε ασθενείς με καρκίνο τελικού σταδίου, η παρούσα έρευνα περιλαμβάνει πιο ευρεία ομάδα ασθενών.

Οι συμμετέχοντες θα υποβληθούν σε συνεδρίες με θεραπευτές, οι οποίοι θα λάβουν υπόψη τους τις ιδιαιτερότητες της κατάστασής τους. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της δοκιμής, είναι ότι οι ασθενείς θα λάβουν δύο δόσεις ψιλοκυβίνης, με την αρχική δόση να είναι χαμηλότερη, ώστε να επιτραπεί στους συμμετέχοντες να τη συνηθίσουν. Σε ορισμένα άτομα θα χορηγηθεί εικονικό φάρμακο, placebo.

Ο επικεφαλής ερευνητής Robert Schoevers, ψυχίατρος, τονίζει ότι στην έρευνα θα αναζητηθεί ο προσδιορισμός της βέλτιστης συχνότητας των ψυχεδελικών συνεδριών για αποτελεσματική θεραπεία. Υπάρχει μάλιστα ανάγκη να διερευνηθεί αν η παρέμβαση αυτή παρέχει μια εφάπαξ λύση ή όχι.

Η δοκιμή έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2025, με τα πρώτα αποτελέσματα να αναμένονται έως το 2027. 

Σχετικά Άρθρα