ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πρώιμη πρόβλεψη θνησιμότητας σε ασθενείς με έμφραγμα

10 Οκτωβρίου 2022, 16:00

images

Μία μη επεμβατική τεχνική απεικόνισης για την παρακολούθηση της εξέλιξης της στεφανιαίας νόσου σε ασθενείς με έμφραγμα, προέβλεψε τη θνησιμότητα από όλα τα αίτια, στο πλαίσιο έρευνας που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας για το 2022.

Η μελέτη PRE18FFIR, ήταν και η πρώτη πολυκεντρική διεθνής μελέτη που εξέτασε το κατά πόσον η μη επεμβατική αξιολόγηση της πορείας της στεφανιαίας αθηρωματικής πλάκας, μπορεί να προβλέψει την εμφάνιση καρδιακών επεισοδίων σε ασθενείς με έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Στην έρευνα συμμετείχαν 704 ασθενείς ηλικίας 50 ετών και άνω, την περίοδο μεταξύ του 2015 και του 2020, με πρόσφατο έμφραγμα του μυοκαρδίου και στεφανιαία νόσο στην επεμβατική στεφανιογραφία ή προηγούμενη στεφανιαία επαναγγείωση. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 64 έτη και το 85% ήταν άνδρες. Περίπου το 89% είχε πολυαγγειακή στεφανιαία νόσο, το 7% είχε νόσο του αριστερού κύριου στελέχους της καρδιάς και το 4% είχε νόσο ενός αγγείου.

Όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μη επεμβατική τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων 18F-φθοριούχου νατρίου (PET) και σε και υπολογιστική τομογραφία στεφανιαίας αγγειογραφίας (CTCA) και η δραστηριότητα της στεφανιαίας πλάκας (CMA) προσδιορίστηκε από ανεξάρτητο εργαστήριο. Η μηδενική CMA, υποδηλώνει χαμηλή δραστηριότητα αθηρωματικής πλάκας στα στεφανιαία αγγεία και CMA>0 υποδηλώνει υψηλή δραστηριότητα αθηρωματικής πλάκας στα στεφανιαία αγγεία. 

Κατά την επανεξέταση μετά από τέσσερα χρόνια, το σύνθετο πρωταρχικό καταληκτικό σημείο του καρδιακού θανάτου, του μη θανατηφόρου εμφράγματος του μυοκαρδίου ή της μη προγραμματισμένης στεφανιαίας επαναγγείωσης εντοπίστηκε σε 51 ασθενείς (18%) στην ομάδα CMA=0 και σε 90 ασθενείς (21%) στην ομάδα CMA>0.

Σε δευτερογενείς αναλύσεις, η αυξημένη δραστηριότητα της στεφανιαίας αθηρωματικής πλάκας, συσχετίστηκε με τη θνησιμότητα και με το αρχικό καταληκτικό σημείο του καρδιακού θανάτου ή του μη θανατηφόρου εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Σχετικά Άρθρα