ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πρώιμη έναρξη εμμήνου ρύσεως και εμμηνόπαυσης αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα

20 September 2023, 10:00

images

Η πρώιμη εμμηνόπαυση (νωρίτερα από τα 45 έτη), η μείωση των ετών που αποτελούν την αναπαραγωγική ηλικία -το χρόνο μεταξύ της πρώτης περιόδου και της εμμηνόπαυσης- και η απόκτηση του πρώτου μωρού σε εξαιρετικά νεαρή ηλικία (κάτω των 18 ετών) σχετίζονταν με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα στις γυναίκες, όπως υποστηρίζει νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο 2023 της Διεθνούς Ένωσης για τη μελέτη του Καρκίνου του Πνεύμονα.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 273.190 γυναίκες από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου. Εξέτασαν αρκετούς αναπαραγωγικούς παράγοντες, όπως:

Ηλικία στην οποία παρατηρήθηκε η πρώτη περίοδος και η εμμηνόπαυση.

Διάρκεια των γόνιμων ετών κατά την αναπαραγωγική ηλικία.

Ηλικία του πρώτου τοκετού.

Ο αριθμός των γεννήσεων.

Γεννήσεις νεκρών εμβρύων.

Αποβολές.

Εκτρώσεις.

Ιστορικό υστερεκτομής και/ ή ωοθηκεκτομής

Εξωτερικές ορμονικές παρεμβάσεις, όπως από του στόματος αντισυλληπτικά ή θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αρκετοί αναπαραγωγικοί παράγοντες, έδειξαν σημαντική συσχέτιση με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα στις γυναίκες και περιλάμβαναν τα ακόλουθα:

- Η πρώιμη έμμηνος ρύση, σε ηλικία 11 ετών ή νωρίτερα, είχε ως αποτέλεσμα 22% υψηλότερο σχετικό κίνδυνο.

- Οι γυναίκες που πέρασαν νωρίς στη φάση της εμμηνόπαυσης, στην ηλικία των 45 ετών ή νωρίτερα, είχαν 49% υψηλότερο RR και οι γυναίκες που πέρασαν στη φάση της εμμηνόπαυσης μεταξύ των 47 και 49 ετών είχαν 42% υψηλότερο σχετικό κίνδυνο.

- Οι γυναίκες των οποίων το διάστημα των γόνιμων χρόνων (ο χρόνος μεταξύ της έναρξης της περιόδου σας και της εμμηνόπαυσης) ήταν 32 ή λιγότερα χρόνια είχαν 42% υψηλότερο σχετικό κίνδυνο και για εκείνες των οποίων το εύρος ήταν μεταξύ 33 και 35 ετών, ο σχετικός κίνδυνος ήταν 24% υψηλότερος.

- Οι γυναίκες που ήταν 20 ετών ή μικρότερες όταν γέννησαν για πρώτη φορά είχαν 63% υψηλότερο σχετικό κίνδυνο και οι γυναίκες μεταξύ 21 και 25 ετών είχαν 31% υψηλότερο σχετικό κίνδυνο.

Ο σχετικός κίνδυνος δεν είναι ο ίδιος με τον απόλυτο ή τον συνολικό κίνδυνο. Είναι μια σύγκριση μεταξύ δύο ομάδων ή της ίδιας ομάδας ανθρώπων με την πάροδο του χρόνου. Έτσι, για παράδειγμα, εάν ο κίνδυνος για ένα συγκεκριμένο είδος ασθένειας του αίματος είναι 1 στα 1.000, αλλά για άτομα με ένα συγκεκριμένο γονίδιο, ο σχετικός κίνδυνος διπλασιάζεται ή είναι 100% υψηλότερος, αυτό θα σήμαινε ότι οι πιθανότητές τους να έχουν τη διαταραχή του αίματος είναι τώρα 2 στα 1.000.

Αυτά τα ευρήματα είναι πολύ σημαντικά για τους γιατρούς και τους επιστήμονες, προκειμένου να κατανοήσουν τους πιθανούς παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα στις γυναίκες, λέει ο επικεφαλής ερευνητής, Y. Zhang, MD, PhD, αναπληρωτής καθηγητής στο Second Xiangya Hospital, Central South University στην Changsha της Κίνας. Τα στοιχεία αυτά τονίζουν τη σημασία του ελέγχου πολλαπλών αναπαραγωγικών παραγόντων για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα στους γυναικείους πληθυσμούς.

Σχετικά Άρθρα