ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προχωράμε στην επόμενη ημέρα της πανδημίας προετοιμάζοντας το...οπλοστάσιο

06 Μαΐου 2022, 07:00

images

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι ελπίζει ότι θα έχει εμβόλια προσαρμοσμένα στην αντιμετώπιση παραλλαγών του κορωνοϊού, όπως η Όμικρον, τα οποία θα εγκριθούν μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο. Εν τω μεταξύ, άρχισε την αξιολόγηση της χρήσης του εμβολίου της Moderna στα παιδιά ηλικίας από έξι μηνών έως 5 ετών, την τελευταία ηλικιακή ομάδα που ακόμη δεν μπορεί να εμβολιαστεί.

«Προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι προσαρμοσμένα εμβόλια πιθανώς θα εγκριθούν έως το Σεπτέμβριο για να είμαστε έτοιμοι για νέες εκστρατείες ανοσοποίησης στην ΕΕ το φθινόπωρο», δήλωσε ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής Βιολογικών Απειλών για την Υγεία και της Στρατηγικής Εμβολίων του EMA.

«Αυτό θα επιτρέψει στους παρασκευαστές-παραγωγούς να προσαρμόσουν αναλόγως τις γραμμές παραγωγής τους», πρόσθεσε. Τα εμβόλια mRNA που παρασκευάζονται από την Pfizer-BioNTech και τη Moderna, είναι τα πιο εξελιγμένα και οι κλινικές δοκιμές συνεχίζονται. Παραμένει πάντως ασαφές εάν τα εμβόλια θα στοχεύουν μια ή δύο παραλλαγές σε μια δόση, πρόσθεσε ο Καβαλέρι.

Σχετικά με το εμβόλιο της Moderna για παιδιά, η δήλωση του Μάρκο Καβαλέρι αναφέρει ότι «μόλις αρχίσαμε την αξιολόγηση ενός αιτήματος της Moderna για να επεκτείνουμε τη χρήση του Spikevax στα παιδιά από έξι μηνών έως 5 ετών και είναι το πρώτο αίτημα για αυτή τη νέα ηλικιακή ομάδα».

Η αμερικανική εταιρία βιοτεχνολογίας Moderna υπέβαλε ήδη παρόμοιο αίτημα στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα καθώς δοκιμές έδειξαν ότι τα εμβόλια αυτά είναι ασφαλή και παράγουν ισχυρή ανοσοαπόκριση.

Τα μικρά παιδιά είναι λιγότερο ευάλωτα απέναντι στον ιό σε σχέση με τα μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, αλλά μπορούν να αρρωστήσουν και να μεταδώσουν τον ιό. Μπορούν επίσης να εμφανίσουν σοβαρές μορφές του πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου (MIS-C). Ο ΕΜΑ ενέκρινε τον Φεβρουάριο τη χρήση του εμβολίου της Moderna για τα παιδιά άνω των 5 ετών.

Εκτιμήσεις για περισσότερους θανάτους από τον ΠΟΥ

Ότι η πανδημία του κορωνοϊό έχει προκαλέσει τον θάνατο 15 εκατομμυρίων ανθρώπων, ανέφερε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 13% σε σχέση με τους θανάτους που αναμένονταν αυτά τα δύο περίπου χρόνια της πανδημίας.

Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι σε πολλές χώρες κατέγραψαν λιγότερους νεκρούς από όσους πραγματικά πέθαναν από κορωνοιό καθώς έχουν αναφερθεί μόνο 5,4 εκατ. νεκροί.

Μόνο στην Ινδία σημειώθηκαν 4,7 εκατ. θάνατοι από COVID-19, λέει ο ΠΟΥ – δέκα φορές περισσότεροι νεκροί από τα επίσημα στοιχεία και περίπου το 1/3 των συνολικών θανάτων παγκοσμίως-. Η ινδική κυβέρνηση αμφισβήτησε την εκτίμηση, λέγοντας ότι έχει «ανησυχίες» όσον αφορά τη μεθοδολογία, αλλά κι άλλες μελέτες έχουν καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα σχετικά με τον αριθμό των θανάτων στη χώρα.

Στους υπολογισμούς του ΠΟΥ περιλαμβάνονται οι θάνατοι που δεν οφείλονται άμεσα στην COVID-19, αλλά προκλήθηκαν από τις αρνητικές επιπτώσεις του, όπως οι άνθρωποι που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στα νοσοκομεία για τη φροντίδα που χρειάζονταν. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η πλειονότητα των επιπλέον 9,5 εκατομμυρίων θανάτων πιστεύεται ότι είναι άμεσοι θάνατοι που προκαλούνται από τον ιό και όχι έμμεσοι θάνατοι.

Σχετικά Άρθρα