ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προστατεύουμε τα μικρά παιδιά από το άσθμα

28 September 2021, 16:00

images

Eρευνητές της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Σάιμον Φρέιζερ στο Βανκούβερ, με επικεφαλής τον καθηγητή Τιμ Τακάρο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο CMAJ (Canadian Medical Association Journal), εξέτασαν τις πιθανές επιπτώσεις 26 προϊόντων καθαρισμού του σπιτιού σε 2.022 βρέφη ως τεσσάρων μηνών.

Όπως αποδείχθηκε, στην ηλικία των 3 ετών τα παιδιά που είχαν κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους εκτεθεί στα υψηλότερα επίπεδα χημικών ουσιών από τα προϊόντα καθαρισμού, είχαν 37% μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωσθούν με άσθμα, ενώ διέτρεχαν και 35% αυξημένο κίνδυνο χρόνιου συριγμού στην αναπνοή και 49% κίνδυνο χρόνιων αλλεργιών.

«Οι γονείς πασχίζουν να διατηρήσουν ένα σπίτι υγιεινό για τα παιδιά τους. Θέλουμε οι γονείς να αμφισβητήσουν την κοινωνικά αποδεκτή άποψη ότι ένα σπίτι πρέπει να μυρίζει χημικά καθαριστικά προϊόντα για να θεωρηθεί καθαρό. Αντίθετα, προτείνουμε ότι ένα υγιεινό σπίτι δεν πρέπει να μυρίζει καθόλου», δήλωσε ο Δρ Τακάρο, ο οποίος πρότεινε, όταν υπάρχει μωρό στο σπίτι να γίνεται χρήση μόνο φυσικών και ήπιων καθαριστικών.

Μια άλλη έρευνα, που πρόκειται να δημοσιευθεί στο Science Advances, απέδειξε ότι οι περισσότερες ουσίες που παράγονται κατά το καθάρισμα μέσα στο σπίτι, παραμένουν στους τοίχους, τα χαλιά και τα πατώματα. Ακόμη μάλιστα κι όταν κάποιος αερίζει καλά το σπίτι του, δεν μπορεί να αποφύγει την έκθεση σε αυτές τις ουσίες, επειδή δεν βρίσκονται στον αέρα αλλά πάνω στις διάφορες επιφάνειες. 

Σχετικά Άρθρα