ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προστατευόμαστε από την πνευμονιοκοκκική νόσο

21 Ιανουαρίου 2020, 07:10

images

H πνευμονιοκοκκική νόσος είναι μια βαριά αιτία θνησιμότητας, με 1,6 εκατομμύρια θανάτους ετησίως σε όλο τον κόσμο. Θύματα της νόσου γίνονται κυρίως βρέφη και ηλικιωμένοι.

Οι σοβαρότερες μορφές της νόσου αφορούν τη μηνιγγίτιδα, τη βακτηριαιμία και την πνευμονία. Η πνευμονιοκοκκική  πνευμονία  μάλιστα είναι ο πλέον συνηθισμένος τύπος βακτηριακής πνευμονίας και το ποσοστό  θνητότητάς στους ενήλικες κυμαίνεται από 6,4% ως 40% . 

Οι ασθενείς με πνευμονία από πνευμονιόκοκκο διατρέχουν δε μεγάλο κίνδυνο για εμφάνιση καρδιακού επεισοδίου, όπως είναι το έμφραγμα μυοκαρδίου και η σοβαρή αρρυθμία.

Συντελεστές που αυξάνουν τον κίνδυνο νόσησης από πνευμονιόκοκκο είναι η μεγάλη ηλικία, ο διαβήτης, το άσθμα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), τα καρδιακά νοσήματα,  η ανοσοκαταστολή, το κάπνισμα και ο αλκοολισμός.

Για να αποφύγουμε την πνευμονιοκοκκική νόσο υπάρχει εμβόλιο το οποίο πρέπει να κάνουν όλοι οι ηλικιωμένοι και τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Για τους ενηλίκους υπάρχει το 23-δύναμο πολυσακχαριδικό εμβόλιο, το οποίο χορηγείται κάθε 5 χρόνια. Για τα παιδιά πρόσφατα κυκλοφόρησε το 7-δύναμο πολυσακχαριδικό συζευγμένο εμβόλιο που χορηγείται σε 2 ή 3 δόσεις και μία αναμνηστική.

Το 7-δύναμο συζευγμένο προστατεύει από επτά τύπους πνευμονιόκοκκου και χορηγείται σε παιδιά μικρότερα των 2 ετών ή σε ειδικές ομάδες παιδιών 2 με 5 ετών. Το 23-δύναμο των ενηλίκων προστατεύει από 23 τύπους πνευμονιόκοκκου και μπορεί να χορηγηθεί σε άτομα άνω των 5 ετών.

ΠΗΓΗ

ECDC

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα