ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προστατεύεστε από τον κορωνοϊό εάν φοράτε μόνο εσείς μάσκα;

01 Μαΐου 2022, 08:00

images

Τα μέτρα κατά του SARS-CoV-2 αίρονται ανά τον κόσμο. Κατά συνέπεια, η χρήση μάσκας, τόσο σε εσωτερικούς, όσο και σε εξωτερικούς χώρους παύει σταδιακά να είναι υποχρεωτική. Ωστόσο, υπάρχει μια μερίδα πληθυσμού η οποία, παρά την άρση της υποχρεωτικότητας, εξακολουθεί να επιθυμεί να φορά μάσκα για περισσότερη ασφάλεια.

Αν και είναι αλήθεια ότι οι μάσκες λειτουργούν καλύτερα όταν όλοι φορούν από μία, ένα άτομο που φορά μάσκα προστασίας εξακολουθεί να επωφελείται -ειδικά αν αυτή η μάσκα είναι τύπου N95- ακόμα κι αν φορά κανείς άλλος, αναφέρει το Healthline.

Για κάποιον που θέλει να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, η χρήση μάσκας θα το βοηθήσει σε αυτό, σύμφωνα με το Δρ Scott Weisenberg, αναπληρωτή καθηγητή στο τμήμα Ιατρικής στο NYU Grossman School of Medicine και διευθυντή του το Πρόγραμμα Υποτροφιών Λοιμωδών Νοσημάτων.

Οι ειδικοί συνιστούν τη χρήση μάσκας N95 λόγω της μεγάλης προστασίας που παρέχουν. Οι μάσκες αυτές ελέγχονται από το Εθνικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας (NIOSH) και μπορούν να προστατεύσουν τουλάχιστον κατά 95%  από τα σωματίδια.

Η αποτελεσματικότητα φιλτραρίσματος για τα σωματίδια των χειρουργικών μασκών είναι 42%-88%, σύμφωνα με το Aerosol and Air Quality Research, ενώ οι υφασμάτινες μάσκες φιλτράρουν τα σωματίδια σε ποσοστό 16%-23%.

Οι μάσκες KN95 και KF94 είναι παρόμοιες με τις μάσκες N95, καθώς στοχεύουν στο φιλτράρισμα των σωματιδίων σε ποσοστό πάνω από 95% και 94% αντίστοιχα, αλλά δεν ελέγχονται από το NIOSH. Μια μάσκα KN95 υποτίθεται ότι πληροί τα κινεζικά ρυθμιστικά πρότυπα και η KF94 υποτίθεται ότι πληροί τα κορεατικά ρυθμιστικά πρότυπα.

Φυσικά, ενώ η χρήση μάσκας N95 είναι αποδεδειγμένα ιδιαίτερα αποτελεσματική, ακόμα κι αν είστε ο μόνος που τη φοράτε, υπάρχουν άλλοι παράγοντες που παίζουν εξίσου ρόλο στο εάν είστε επαρκώς προστατευμένοι από τον ιό. Καμία μέθοδος δεν απαλλάσσει πλήρως από τον κίνδυνο μόλυνσης, εκτός από την απομόνωση.

Άλλοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη περιλαμβάνουν το πόσο χρόνο εκτίθεστε σε άτομα που δεν φορούν μάσκες, καθώς και τον αερισμό του χώρου που βρίσκεστε. Για  παράδειγμα, στα αεροπλάνα, ο αέρας στην καμπίνα φιλτράρεται μέσω φίλτρων που αποδεδειγμένα μειώνουν τη μετάδοση του ιού. Όμως, σε μετρό, λεωφορεία και άλλα μέσα μεταφοράς, ο αέρας μπορεί να μην φιλτράρεται τόσο αποτελεσματικά.

«Οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο αποφεύγοντας ενέργειες υψηλού κινδύνου, όπως το να βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους ή σε χώρους με ανεπαρκή αερισμό», καταλήγει ο Weisenberg. «Ο καθένας πρέπει να πάρει τις δικές του αποφάσεις σχετικά με το τι είναι σωστό για αυτόν».


Σχετικά Άρθρα