ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΕξετάσειςΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προσοχή στην πρόσβαση μικρών παιδιών στα αντισηπτικά υγρά...

18 Οκτωβρίου 2020, 08:00

images

Ο αριθμός των παιδιών που δηλητηριάστηκαν μετά από κατάποση ...αντισηπτικού τζελ αυξήθηκε κατά πολύ  στην Ισπανία μετά την έναρξη της πανδημίας, προειδοποίησε η κυβέρνηση της χώρας.

Τα παιδιά είναι ...παιδιά και όπως τα προστατεύουμε από τα διάφορα απορρυπαντικά και χημικά ή φάρμακα που υπάρχουν στο σπίτι, έτσι πρέπει να τα προστατεύουμε και από τα αντισηπτικά. Ειδικά τα νήπια 1-5 ετών, που δεν αντιλαμβάνονται ακόμα την επικινδυνότητα των υλικών αυτών, πρέπει να μην έχουν πρόσβαση στα ντουλάπια που τα κρύβουμε ή πρέπει να τους εξηγήσει επανειλημμένως ο γονέας ότι πρόκειται για χημικό και θα κάνει την κοιλίτσα να πονάει... 

Από τις αρχές του έτους, καταγράφηκαν στην Ισπανία 874 περιστατικά δηλητηρίασης παιδιών από αντισηπτικό τζελ, έναντι 90 το 2019, επισήμανε στο δελτίο τύπου που εξέδωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Τοξικολογίας και Ιατροδικαστικών Επιστημών, που εντάσσεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας.

Τα δύο τρίτα των περιστατικών αυτών αφορούν παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών. Τα περισσότερα εξ αυτών ήπιαν το προϊόν, όμως άλλα έβαλαν το προϊόν στα μάτια τους ή το εισέπνευσαν. Κανένας θάνατος δεν έχει καταγραφεί, ενώ το 80% και πλέον των παιδιών ανάρρωσαν «σε σύντομο χρονικό διάστημα», διευκρινίζει το ινστιτούτο.

Εμετοί, διάρροια, βήχας, θολή όραση και κόκκινα μάτια είναι μεταξύ των συνηθέστερων συμπτωμάτων που καταγράφηκαν.

Σε ένα βίντεο που ανήρτησε στο Twitter, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χουάν Κάρλος Κάμπο χαρακτήρισε «ανησυχητικά» αυτά τα στοιχεία και παρακάλεσε τους γονείς να «κρύψουν τα αντισηπτικά τζελ μακριά από τα παιδιά», υπενθυμίζοντας πως η «απολύμανση των χεριών πρέπει πάντα να επιτηρείται από έναν ενήλικα».

Σχετικά Άρθρα