ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προσοχή στην κατάχρηση της ακτινοβολίας στις εξετάσεις

20 Νοεμβρίου 2019, 14:05

images

Η αξονική τομογραφία έλυσε τα χέρια των γιατρών πολλών ειδικοτήτων και χρησιμοποιείται ευρέως για να βοηθήσει στην διάγνωση πολλών νόσων. Είναι δε σε πολλές περιπτώσεις αναντικατάστατη εξέταση όπως και οι ακτινογραφίες! Πλην όμως κάποιοι επιστήμονες ζητούν τώρα να μην γίνεται κατάχρηση επειδή φαίνεται να συνδέονται -όταν υπάρχει κατάχρηση- με την επιρρέπεια για δύο είδη καρκίνου!

Οι ερευνητές έθεσαν υπό παρακολούθηση επί δεκατρία χρόνια 22.853 ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς, 13.040 ασθενείς με λευχαιμία και 20.157 ασθενείς με μη Hodgkin λέμφωμα. Ταυτόχρονα συνέλεξαν πληροφορίες από τη βάση δεδομένων του Εθνικού Συστήματος Ασφάλειας Υγείας της Ταϊβάν.

Αυτό που φάνηκε ήταν ότι οι ασθενείς που εμφάνισαν καρκίνο του θυρεοειδούς και λευχαιμία είχαν σημαντικά υψηλότερη πιθανότητα να έχουν υποβληθεί σε αξονικές τομογραφίες ενώ δεν βρέθηκε η ίδια σύνδεση μεταξύ αξονικών τομογραφιών και λεμφώματος μη - Hodgkin σε πιο ηλικιωμένους ασθενείς. Ωστόσο οι ασθενείς μεταξύ 36 και 45 ετών είχαν τριπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν μη - Hodgkin λέμφωμα που συνδέεται με αξονικές τομογραφίες.

"Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι οι αξονικές τομογραφίες σχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του θυρεοειδούς και λευχαιμίας σε ενήλικες όλων των ηλικιών και με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μη Hodgkin λεμφώματος σε νέους ενήλικες", δήλωσε η Γιου - Χσουάν Γιόνι Σάο, μια από τους συντάκτες της μελέτης και πρόσθεσε:

"Ο κίνδυνος αυξάνεται σε όσο περισσότερες αξονικές τομογραφίες εκτιθέμεθα. Ο αυξημένος αριθμός ατόμων που υποβάλλονται σε αξονικές τομογραφίες συνιστά πρόβλημα για τη δημόσια υγεία".

ΠΗΓΗ

JNCL Cancer Spectrum

Σχετικά Άρθρα