ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προσοχή στην κατάχρηση συμπληρωμάτων ασβεστίου και βιταμίνης D

27 Μαρτίου 2024, 07:00

images

Τα συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D, φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο αλλά, ενδεχομένως, να αυξάνουν ελαφρώς τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, σύμφωνα με νέα έρευνα. Η Πρωτοβουλία για την Υγεία των Γυναικών (WHI) είχε προηγούμενως διερευνήσει τις επιπτώσεις της καθημερινής λήψης συμπληρωμάτων ασβεστίου και βιταμίνης D σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, αλλά δεν παρατήρησε καμία σημαντική επίδραση. Η πρόσφατη έκθεση, που δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine, ωστόσο, εξέτασε δεδομένα θανάτου για να εντοπίσει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία που σχετίζονται με τη λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου και βιταμίνης D (CaD).

Ειδικότερα, οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα υγείας που συλλέχθηκαν από τη δοκιμή του WIH, αλλά και τα δεδομένα του Εθνικού Δείκτη Θανάτου, για να μελετήσουν εάν τα μακροχρόνια καθημερινά συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D , επηρεάζουν τον κίνδυνο καρκίνου ή καρδιακών παθήσεων των γυναικών.

Συγκεκριμένα, εξέτασαν εάν οι γυναίκες, που συμμετείχαν αρχικά στη δοκιμή WIH, ανέπτυξαν καρκίνο, καρδιακή νόσο, έπαθαν κάταγμα ισχίου ή πέθαναν τα χρόνια που ακολούθησαν τη δοκιμή. Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έλαβαν συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D, είχαν 7% χαμηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο κατά τη διάρκεια των 22 ετών, σε σύγκριση με εκείνες που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Ανακάλυψαν επίσης ότι όσες λάμβαναν τα συμπληρώματα, αντιμετώπιζαν 6% μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο. Οι καρδιαγγειακές επιδράσεις ήταν πιο έντονες σε γυναίκες που έπαιρναν συμπληρώματα, προτού λάβουν συμπληρώματα στο πλαίσιο της μελέτης.

Η χορήγηση συμπληρωμάτων φάνηκε να μην έχει αξιοσημείωτη επίδραση στον συνολικό επιπολασμό του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων, των καταγμάτων του ισχίου ή της θνησιμότητας από όλες τις αιτίες.

«Αυτή η μελέτη βρήκε μια μακροπρόθεσμη συσχέτιση μεταξύ της λήψης συμπληρωμάτων ασβεστίου και βιταμίνης D σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και μειωμένης θνησιμότητας από καρκίνο και αυξημένης θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις, χωρίς διαφορά στη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες», εξήγησε ο Δρ Cheng-Han Chen, επεμβατικός καρδιολόγος και ιατρικός διευθυντής του προγράμματος Structural Heart στο MemorialCare Saddleback Medical Center στο Laguna Hills, CA, ενώ ταυτόχρονα «υπογραμμίζει τη σύνθετη σχέση μεταξύ των συμπληρωμάτων και των βιολογικών επιδράσεων και των κλινικών αποτελεσμάτων και την ανάγκη για περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα».

Σχετικά Άρθρα