ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προσοχή στην αρτηριακή πίεση κατά την εγκυμοσύνη

10 Ιανουαρίου 2021, 09:00

images

Οι αυξημένες τιμές αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να συνδέονται με προβλήματα μνήμης αργότερα στη ζωή της γυναίκας, σύμφωνα με έρευνα Δανών επιστημόνων που δημοσιεύθηκε στο Neurology.

Όπως όλα δείχνουν, η υπέρταση και η προεκλαμψία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να συνοδεύουν τις γυναίκες στη διάρκεια της ζωής τους οδηγώντας σταδιακά σε μειωμένες επιδόσεις στα τεστ μνήμης και σε φθορά των νοητικών ικανοτήτων τους.

Η έρευνα διεξήχθη σε σχεδόν 600 εγκύους συμπεριλαμβανομένων 481 γυναικών με φυσιολογικές τιμές πίεσης και 115 που παρουσίασαν υπέρταση κατά τη διάρκεια της κύησης. Από τις 115 γυναίκες το 70% είχαν υπέρταση κύησης (υπέρταση κύησης: όταν εμφανίζεται για πρώτη φορά μετά την 20ή εβδομάδα) και το 30% είχαν προεκλαμψία (υψηλή πίεση που εμφανίζεται μετά την 20ή εβδομάδα σε συνδυασμό με σημαντική ποσότητα πρωτεΐνης στα ούρα).

Σύμφωνα με την συγγραφέα της έρευνας Δρ Maria Adank από το Τμήμα Γυναικολογίας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Ρότερνταμ οι γυναίκες και των δυο αυτών κατηγοριών (έχουσες υπέρταση και προεκλαμψία) πρέπει να προβούν σε αλλαγές του τρόπου ζωής τους προκειμένου να αποσοβηθεί ο κίνδυνος φθοράς της μνήμης και των  νοητικών ικανοτήτων τους μετέπειτα στη ζωή τους.

Η επιστημονική ομάδα της Δρ Adank εξέτασε τις συμμετέχουσες στην έρευνα μετά από 15 χρόνια ζητώντας τους να ανακαλέσουν μια λίστα με 15 λέξεις άμεσα καθώς και μετά από 20 λεπτά. Στο τεστ άμεσης ανάκλησης των λέξεων στο οποίο εξετάστηκαν τρεις φορές οι γυναίκες χωρίς προβλήματα υπέρτασης δεκαπέντε χρόνια νωρίτερα σημείωσαν κατά μέσο όρο σκορ 28 πόντων στα 45, ενώ οι γυναίκες με ιστορικό υπέρτασης κύησης σημείωσαν κατά μέσο όρο χαμηλότερο σκορ 25 βαθμών. Μετά την προσαρμογή των δεδομένων για διάφορους παράγοντες όπως το βάρος των γυναικών πριν την εγκυμοσύνη, το επίπεδο εκπαίδευσης και η εθνικότητα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με υπέρταση κατά τη διάρκεια της κύησης είχαν χειρότερες επιδόσεις σε τεστ άμεσης και καθυστερημένης ανάκλησης πληροφοριών.


Σχετικά Άρθρα