ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προσοχή στη χρήση αντιβιοτικών σε παιδιά κάτω των 2 ετών

17 Αυγούστου 2021, 07:00

images

Σε αναδρομική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Mayo Clinic Proceedings, ερευνητές από την Mayo Clinic ανακάλυψαν ότι η χορήγηση αντιβιοτικών σε παιδιά κάτω των 2 ετών σχετίζεται με ασθένειες και προβλήματα υγείας, που μπορεί να εμφανίζονται ως αλλεργίες ή ως προβλήματα ανάπτυξης.

Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα από το Rochester Epidemiology Project, μια ερευνητική συνεργασία βασιζόμενη σε πληθυσμό της Minnesota και του Wisconsin, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία περισσότερων από 14.500 παιδιών. Από αυτά, περίπου το 70% είχε πάρει τουλάχιστον μία φορά αντιβιοτικά σε ηλικία μικρότερη των 2 ετών. Και βρήκαν ότι όσα είχαν λάβει πολλαπλές θεραπείες με αντιβιοτικά είχαν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από διάφορες ασθένειες κατά την παιδική τους ηλικία.

Τα είδη και η συχνότητα των ασθενειών ποίκιλλαν ανάλογα με την ηλικία, το είδος της φαρμακευτικής αγωγής, τη δοσολογία και τον αριθμό των δόσεων και ήταν το άσθμα, η αλλεργική ρινίτιδα, τα προβλήματα βάρους και η παχυσαρκία, οι τροφικές αλλεργίες, η ΔΕΠΥ (ελλειμματική προσοχή, υπερκινητικότητα), η κοιλιοκάκη και η ατοπική δερματίτιδα. Όπως σημειώνουν μάλιστα ο συγγραφείς, τα αντιβιοτικά μπορεί να επηρέασαν μόνο προσωρινά το μικροβίωμα, αλλά ενδεχομένως αυτό να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία...

«Θέλουμε να τονίσουμε ότι η μελέτη αυτή δείχνει ένα συσχετισμό και όχι αιτιώδη σχέση μεταξύ των καταστάσεων. Τα ευρήματα προσφέρουν την ευκαιρία για στόχευση μελλοντικών ερευνών προς τον προσδιορισμό πιο αξιόπιστων και ασφαλέστερων προσεγγίσεων όσον αφορά στη χρονική στιγμή, τη δοσολογία και τα είδη των αντιβιοτικών που χορηγούνται σε παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας», σημειώνει ο Δρ Nathan LeBrasseur, ερευνητής στο Κέντρο Γήρανσης Robert και Arlene Kogod της Κλινικής Mayo και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.


Σχετικά Άρθρα