ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προσοχή στα ζεστά βράδια σε όσους ξεπέρασαν τα 60 έτη

04 Αυγούστου 2023, 07:00

images

Μελέτη σε άνδρες που διανύουν την εξηκοστή δεκαετία της ζωής τους, έδειξε ότι οι αυξημένες θερμοκρασίες περιβάλλοντος μπορεί να αποβούν επικίνδυνες ειδικά κατά τις νυχτερινές ώρες.

Όπως φάνηκε μάλιστα από την καναδική μελέτη, ακόμα και η μικρή αύξηση 1 βαθμού Κελσίου στις μέσες θερμοκρασίες τις νύχτες του καλοκαιριού, ισούται με αύξηση έως και 5% στους θανάτους υπό αυτές τις συνθήκες. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο BMJ Open.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις συνθήκες θανάτου 40.000 ανθρώπων που κατέληξαν από καρδιαγγειακές επιπλοκές στο Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία 15 χρόνια και εστίασαν στον τρόπο που επηρέασαν οι υψηλές νυχτερινές θερμοκρασίες.

Για την ανάγκη της έρευνας, αξιοποιήθηκαν δεδομένα του Γραφείου Εθνικής Στατιστικής (ONS) για τους καρδιαγγειακούς θανάτους στην Αγγλία και την Ουαλία μεταξύ του Ιουνίου και Ιουλίου 2001 και 2015, αλλά και από την κομητεία King στην πολιτεία της Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ. Συγκρίνοντας αυτά τα δεδομένα με τα αντίστοιχα μετεωρολογικά δελτία, διαπιστώθηκε ότι υπό την απειλή του κινδύνου λόγω των καιρικών συνθηκών, βρίσκεται το 69% των ανδρών ηλικίας 60 με 65 ετών, όχι όμως αντίστοιχα και οι γυναίκες. 

Παρά τις παρατηρήσεις αυτές ωστόσο, οι ερευνητές δεν κατέληξαν σε κάποια θεωρία σχετικά με τη διαφορά στον κίνδυνο ανάμεσα στα δύο φύλα. Έχοντας ως δεδομένο και την υπερθέρμανση του πλανήτη, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς οι θερμοκρασίες αναμένεται να αυξηθούν: 

«Λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη πιθανότητα ακραίων καλοκαιριών στις Δυτικές ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, τα αποτελέσματά οδηγούν σε προληπτικές πρωτοβουλίες για την υγεία του πληθυσμού και τη διαμόρφωση νέων πολιτικών που στοχεύουν στη μείωση του μελλοντικού κινδύνου καρδιαγγειακών θανάτων», ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής, Δρ Haris Majeed.


Σχετικά Άρθρα