ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προσοχή στα «έξυπνα» ρολόγια από όσους φέρουν βηματοδότη ή απινιδωτή

25 Φεβρουαρίου 2023, 09:00

images

Νέα μελέτη αναφέρει ότι η χρήση των ψηφιακών ρολογιών με τα οποία συνδέουμε τα «έξυπνα»κινητά μας τηλέφωνα, ίσως εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα που υποστηρίζουν ότι οι συσκευές αυτές μπορεί να αποδειχθούν δυνητικά επικίνδυνες για κάποιους καθώς αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος του Heart Rhythm.

«Αυτή η μελέτη προειδοποιεί για μία σοβαρή απειλή», αναφέρει ο επικεφαλής ερευνητής, Δρ Benjamin Sanchez Terrones, που είναι μηχανικός υπολογιστών.

Η ομάδα συμπεριέλαβε στην ανάλυσή της εμφυτεύσιμους απινιδωτές (ICD) και διαπίστωσαν ότι μία ανεπαίσθητη ποσότητα ηλεκτρισμού που προκαλούν στο σώμα τα «έξυπνα» ρολόγια, δημιουργεί ηλεκτρική παρεμβολή σε τέτοιου είδους ιατρικές συσκευές.

Ο βηματοδότης στέλνει στην καρδιά μικρές ηλεκτρικές ωθήσεις όταν αυτή χτυπά αργά. Ο ηλεκτρισμός που εκπέμπεται από τα «έξυπνα» ρολόγια, θα μπορούσε να «ξεγελάσει» την καρδιά, και τελικά να μην ενεργοποιείται ο βηματοδότης.

«Έχουμε ασθενείς που εξαρτώνται από βηματοδότες για να επιζήσουν», εξηγεί ο  ηλεκτροφυσιολόγος Δρ Benjamin Steinberg. «Εάν ο βηματοδότης μπερδευτεί από παρεμβολές, μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί. Εάν αυτή η παρέμβαση διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο ασθενής μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρό κίνδυνο».

Εξάλλου, οι εμφυτεύσιμοι απινιδωτές λειτουργούν ως βηματοδότης, αλλά μπορούν επίσης να προκαλέσουν μικρά σοκ στην καρδιά, με στόχο να αποκαταστήσουν τον κανονικό καρδιακό ρυθμό. Μια έξυπνη φορητή συσκευή θα μπορούσε να "ξεγελάσει" τον απινιδωτή, προκαλώντας ηλεκτροπληξία στον ασθενή, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επώδυνο.



Σχετικά Άρθρα