ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προσοχή στα επίπεδα της "κακής" χοληστερίνης σε δύο φάσεις της ζωής

11 Οκτωβρίου 2021, 09:00

images

Τα υψηλά επίπεδα LDL χοληστερίνης (την αποκαλούν και "κακή" χοληστερίνη) στους νεαρούς ενήλικες (18-25 ετών) αλλά και κατά τη μέση ηλικία (γύρω στα 55 έτη), φαίνεται ότι συνδέονται με την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου. Αυτό αναφέρει νέα μελέτη μεταξύ 18.000 ατόμων τα οποία παρακολούθησαν επί 16 χρόνια.

Στην εργασία που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Medscape Cardiology, αναφέρεται ότι όσοι έχουν αυξημένη LDL στις ηλικίες αυτές, κινδυνεύουν 60% με 70% από τους υπόλοιπους να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο σε οποιαδήποτε φάση της ζωής τους.

"Η σημασία διατήρησης σωστών επιπέδων της LDL στους νέους ίσως είναι το κλειδί για υγιή καρδιά τα επόμενα χρόνια", σημειώνει ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Yiyi Zhang, PhD, από το πανεπιστήμιο Columbia. Και προσθέτει: "Είναι πιθανό στο μέλλον να προλαμβάνουμε τη στεφανιαία νόσο αν προσέχουμε πολύ ώστε οι νέοι ενήλικες να διατηρούν τη LDL στα κατώτερα δυνατά επίπεδα".

Το περίεργο είναι ότι στην ίδια έρευνα δεν φάνηκε να συσχετίζονται τα επίπεδα της "κακής" χοληστερίνης με τη στεφανιαία νόσο σε άτομα που ήταν 30-50 ετών. Αντίθετα, τόσο στα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης, όσο και στη μέση ηλικία (μετά τα 50 και γύρω στα 55 έτη), η επίδραση είναι σαφής και καθοριστική.

Η LDL αυξάνεται από τη συχνή κατανάλωση γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά, το κόκκινο κρέας και τα ζωικά λίπη όπως είναι το βούτυρο.

Σχετικά Άρθρα