ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προσεκτική επιλογή ειδικού για τις οδοντιατρικές θεραπείες

15 Ιουλίου 2022, 10:00

images

Εκατοντάδες Βρετανοί οδοντίατροι έχουν περιθάλψει ασθενείς με σοβαρές επιπλοκές αφού ταξίδεψαν στο εξωτερικό για να λάβουν όψεις δοντιών σε μειωμένες τιμές, σύμφωνα με ντοκιμαντέρ του BBC. Το πιο πρόσφατο τέτοιο γεγονός, που εμφανίστηκε στο Love Island του ITV και μέσω του hashtag #Turkeyteeth, χάρισε σε κάποιους το χαμόγελο των ονείρων τους, αλλά άφησε άλλους να ζητούν από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας να καλύψει τη θεραπεία από τις επιπλοκές.

Το BBC μίλησε με μερικούς οδοντίατρους του Ηνωμένου Βασιλείου που εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με το ότι οι ρυθμιστικοί φορείς τους δεν θα τους επέτρεπαν να κάνουν τέτοιες εργασίες. Η Δρ MJ Rowland-Warmann, διευθύντρια μιας οδοντιατρικής κλινικής στο Λίβερπουλ, τόνισε ότι οι κορώνες μπορούν να ενέχουν φοβερούς κινδύνους.

«Αν έκανα 20 όψεις- θήκες σε ένα άτομο 21 χρόνων για λόγους βελτίωσης του χρώματος, θα μου ανακαλούσαν την άδεια, θα με έκοβαν από το σύστημα», λέει.

Μια αποκλειστική έρευνα για το BBC News σε 1.000 οδοντιάτρους, από το συνδικάτο της Βρετανικής Οδοντιατρικής Εταιρείας (BDA), βρήκε ότι 597 ερωτηθέντες είπαν ότι είχαν δει ασθενείς που επισκέφθηκαν την Τουρκία για την οδοντιατρική τους θεραπεία, ενώ σχεδόν ένας στους πέντε από τους ερωτηθέντες είπε ότι το κόστος επισκευής ξεπέρασε τις 5.000 λίρες, δηλαδή σχεδόν 6.000 ευρώ. Παράλληλα, 346 οδοντίατροι είπαν ότι μέρος αυτής της επανορθωτικής θεραπείας παρασχέθηκε από το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Δεν είναι γνωστό πόσα άτομα από το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν λάβει τέτοια θεραπεία στο εξωτερικό. Οι μελέτες δείχνουν επίσης ότι κατά μέσο όρο, το 1/4 των όψεων πρέπει να εξαχθεί μετά από 15 χρόνια . Οι όψεις αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο για θεραπείες ριζικών σωλήνων, εξαγωγές και οδοντοστοιχίες στο μέλλον.

Ο Eddie Crouch, πρόεδρος του BDA, προειδοποιεί: «Οι ασθενείς πρέπει να παρέχουν ενημερωμένη συγκατάθεση για οποιαδήποτε θεραπεία ακολουθούν και να είναι επιφυλακτικοί, καθώς η πραγματικότητα σπάνια είναι τόσο απλή όσο φαίνεται στο Instagram. 

Συμβουλεύουμε ανεπιφύλακτα όσους το σκέφτονται να ελέγξουν τα προσόντα και την εμπειρία του οδοντιάτρου και να είναι ασφαλισμένοι, σε περίπτωση που τα πράγματα πάνε στραβά».


Σχετικά Άρθρα