ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προς επαναστατική μέθοδο αναδόμησης δοντιών

07 September 2019, 10:00

images

Πλησιάζει η εποχή που θα έχουμε τέλεια οδοντοστοιχία χωρίς να χρειάζεται να κάνουμε σφραγίσματα και να υποβαλλόμαστε στο «μαρτύριο του τροχού».

Οι ερευνητές της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Τζετζάνγκ στην Κίνα που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances», δοκίμασαν μια ουσία σε δόντια που είχαν αφαιρεθεί και τα οποία διατηρούνταν στο εργαστήριο σε ένα διάλυμα.

Η ουσία κατάφερε να αναδημιουργήσει το κατεστραμμένο σμάλτο μέσα σε μόνο 48 ώρες.

Οι κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν μετά από αυτό ότι ανακάλυψαν μία βιομιμητική ουσία σε μορφή γέλης, που επιτρέπει την αναγέννηση του κατεστραμμένου σμάλτου (αδαμαντίνης) των δοντιών.

Πάντως, όπως συμπληρώνουν, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα στρώμα σμάλτου πάχους μόνο τριών μικρομέτρων (εκατομμυριοστών του μέτρου), περίπου 400 φορές πιο λεπτό από το φυσικό σμάλτο των φυσικών δοντιών μας.

Παρά την αισιοδοξία ότι η γέλη είναι δυνατό να εφαρμοστεί σε διαδοχικές στρώσεις και να δημιουργήσει μία πολύ παχύτερη επιφάνεια, είναι βέβαιο ότι έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους για να ολοκληρώσουν μια μέθοδο που θα μπορεί να εφαρμόζεται στα οδοντιατρεία.

Επί του παρόντος, τη δοκιμάζουν σε πειραματόζωα (ποντίκια) και ελπίζουν να προχωρήσουν σε επόμενο στάδιο τις δοκιμές σε ανθρώπους.

Πριν να το κάνουν αυτό όμως, πρέπει να αποδείξουν πέρα κάθε αμφιβολίας ότι η ουσία είναι ασφαλής για την ανθρώπινη υγεία και ότι όντως είναι δυνατό να αναδημιουργήσει το σμάλτο στο πραγματικό περιβάλλον του στόματος ενός ανθρώπου.

Η αδαμαντίνη (σμάλτο) είναι ο σκληρότερος βιολογικός ιστός στο ανθρώπινο σώμα.

Σχηματίζεται βιολογικά και δεν έχει δυνατότητα αυτο-ανανέωσης σε περίπτωση καταστροφής.

Διάφορες ουσίες (ρητίνες, κεραμικές, αμαλγάματα κ.ά.) μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως σφραγίσματα για να αποκαταστήσουν τις φθορές των δοντιών, αλλά δεν επιτυγχάνουν μόνιμη αποκατάσταση και μπορούν στην πορεία να αποκολληθούν από το δόντι ως ξένο σώμα.

Μ. Τσ.

Σχετικά Άρθρα