ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προληπτικές εξετάσεις ενόψει νέας σχολικής χρονιάς

28 Αυγούστου 2019, 09:46

images

Οι καλοκαιρινές διακοπές πλησιάζουν στο τέλος τους και δεν είναι λίγοι αυτοί που μας εύχονται ήδη «καλό φθινόπωρο».

Οι μικροί μας φίλοι θα ακούσουν σύντομα το πρώτο σχολικό κουδούνι να χτυπάει καθώς η νέα σχολική χρονιά είναι προ των πυλών!

Το Check-up είναι απαραίτητο στα παιδιά σχολικής ηλικίας πριν από την επιστροφή στα θρανία αλλά και στα γυμναστήρια.

Όπως εκτιμούν οι παιδίατροι παγκοσμίως, μία οφθαλμολογική εξέταση πρέπει να γίνεται ετησίως ώστε να πιστοποιηθεί ότι οι νέοι μαθητές δεν έχουν παρουσιάσει κάποιο διαθλαστικό πρόβλημα (μυωπία, αστιγματισμό) αλλά και για να είναι ήσυχοι οι γονείς ότι οι αταξίες στο τελευταίο θρανίο δεν οφείλονται στο γεγονός ότι δεν βλέπουν καλά στον πίνακα αλλά στην άτακτη φύση των παιδιών!

Για όσα παιδιά συμμετέχουν σε ομαδικά ή ατομικά αθλήματα συστηματικά είναι απαραίτητη μια παιδοκαρδιολογική κλινική εκτίμηση, με ηλεκτροκαρδιογράφημα και κλινική εξέταση από τον ειδικό γιατρό.

Δυστυχώς τα περιστατικά με έφηβους και νέους αθλητές που καταρρέουν μέσα στα γήπεδα δεν είναι λίγα παγκοσμίως, και ως εκ τούτου η παιδοκαρδιολογική εκτίμηση από ειδικό καρδιολόγο θεωρείται επιβεβλημένη.

Πολλά παιδάκια εξάλλου παρουσιάζουν προβλήματα ακοής –μικρότερα ή μεγαλύτερα- που περιορίζουν τόσο την επίδοσή τους στα μαθήματα, όσο και στην κοινωνικότητά τους.

Στα μικρά παιδιά του δημοτικού, είναι χρήσιμη έστω και άπαξ η τυμπανομετρία (ειδική εξέταση ακοής) από ειδικό παιδο – ΩΡΛ. Αυτός θα κρίνει εξάλλου αν το μικρό παιδί χρειάζεται να υποβληθεί και σε ακοόγραμμα.

Τα συχνά προβλήματα στα παιδιά σχολικής ηλικίας αφορούν στην σπονδυλική στήλη και στις αρθρώσεις τους.

Ένας παιδοορθοπαιδικός μπορεί να κρίνει με κλινική εξέταση αν υπάρχουν παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης, να συστήσει ή όχι ακτινογραφία.

Μην ξεχνάμε ότι η κύφωση και η σκολίωση μικρού βαθμού είναι πολύ συχνές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης στα παιδιά.

Για τον λόγο αυτό συνίσταται εδώ και δεκαετίες να μην κρατούν τα παιδιά τσάντα στο χέρι αλλά σακίδιο πλάτης ή τσάντα με τρέϊλερ.

ΠΗΓΗ: European Paediatric Association

Σχετικά Άρθρα