ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πρόληψη και θεραπεία καρκίνου του προστάτη

18 September 2019, 08:18

images

Εκστρατείες ενημέρωσης για την πρόληψη των παθήσεων του προστάτη κάνουν κάθε χρόνο οι επιστημονικοί φορείς που ασχολούνται με την ουρολογία.

Οι άνδρες άνω των 50 ετών (και οι άνω των 40 αν είχαν πατέρα ή παππού ή αδελφό με καρκίνο του προστάτη σε νεαρή ηλικία), πρέπει να εξετάζονται προληπτικά.

Κι επειδή η εξέταση του προστάτη αδένα «φοβίζει» τους άνδρες, να τονίσουμε ότι η πρώτη γραμμή της πρόληψης είναι μία απλή εξέταση αίματος που μετράει τα επίπεδα του προστατικού αντιγόνου (PSA).

Όπως μας λένε οι γιατροί, η ελλιπής ενημέρωση των ανδρών για τις παθήσεις του προστάτη (καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, προστατίτιδα και καρκίνο του προστάτη), μπορεί να έχει σημαντική επίπτωση στην ποιότητα ζωής τους, ή ακόμη και να στοιχίσει την ίδια τους τη ζωή.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: 7 στους 10 άνδρες θα εμφανίσουν καλοήθη υπερπλασία του προστάτη στη ζωή τους, 1 στους 2 θα εμφανίσει συμπτώματα προστατίτιδας, ενώ 1 στους 7 θα εμφανίσει καρκίνο του προστάτη.

Ωστόσο, πολλοί αποφεύγουν να επισκεφθούν τον ουρολόγο, με συνέπεια να μην λαμβάνουν εγκαίρως διάγνωση και θεραπεία.

«Επιδιώκουμε να παρακινήσουμε τους άνδρες άνω των 50 ετών να προχωρούν σε προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του προστάτη μια φορά το χρόνο», λέει ο κ. Ιωάννης Κ. Γκιάλας, χειρουργός ουρολόγος, διευθυντής Ουρολογικής Κλινικής.

Τι είναι αυτές οι ασθένειες

-Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι η πιο κοινή πάθηση του προστάτη.

Όπως εξηγεί ο κ. Αθανάσιος Δελλής, χειρουργός ουρολόγος, αναπληρωτής καθηγητής στο Ε.Κ.Π.Α., με την πάροδο του χρόνου ο προστάτης μπορεί να διογκωθεί ώστε να εμποδίζει την κανονική ροή των ούρων.

«Οι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα (συχνουρία), η επαναλαμβανόμενη διακοπή του βραδινού ύπνου λόγω ανάγκης για ούρηση (νυκτουρία), ο πόνος κατά την ούρηση ή η δυσκολία έναρξης της ούρησης θα πρέπει να οδηγήσουν τον άνδρα στον ουρολόγο, καθώς αποτελούν κοινά συμπτώματα της πάθησης», υπογράμμισε ο κ. Δελλής.

-Η προστατίτιδα, δηλαδή η οξεία ή και χρόνια φλεγμονή του προστάτη, προκαλείται από παθογόνους μικροοργανισμούς ή ακόμη και από ελλιπή ενυδάτωση του οργανισμού ή μη ισορροπημένη διατροφή. Κύρια συμπτώματα της πάθησης αποτελούν το αίσθημα καψίματος κατά την ούρηση και ο πόνος στην περιοχή.

-Καρκίνος του προστάτη: Εάν διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο, θεραπεύεται σε ποσοστό 95%! Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννη Βαρκαράκη, χειρουργός ουρολόγος, επίσης αναπληρωτής Ε.Κ.Π.Α., «ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου στους άνδρες στην Ευρώπη και την πλέον θανατηφόρο. Επειδή η νόσος δεν εμφανίζει συμπτώματα κατά τα αρχικά της στάδια, ο τακτικός προληπτικός έλεγχος είναι εξαιρετικά σημαντικός για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

Εάν ο καρκίνος του προστάτη διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο, το ποσοστό ίασης ξεπερνά το 95%!

Αντίθετα, εάν διαγνωστεί σε προχωρημένο στάδιο, το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 20%.

Ωστόσο, οι άνδρες με οικογενειακό ιστορικό πρέπει να προβαίνουν στον πρώτο έλεγχο στην ηλικία των 40 ετών.

Σημειώνεται ότι πέρα από την εξέταση PSA, ο προσυμπτωματικός έλεγχος περιλαμβάνει την ψηλάφηση/δακτυλική εξέταση του προστάτη, ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχει οποιαδήποτε ανησυχητική μεταβολή στην υφή ή το μέγεθoς του.

Σχετικά Άρθρα