ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προδιαγραφές για τη σωστή μάσκα προστασίας

02 Οκτωβρίου 2021, 08:00

images

Η σύσταση των ειδικών πλέον επικεντρώνεται στην ποιότητα της μάσκας η οποία πρέπει να αποτελείται από δύο ή και περισσότερες στρώσεις υφάσματος, να εφάπτεται καλά στο πρόσωπο και να μην δυσκολεύει την αναπνοή.  

Τα κριτήρια αυτά ισχύουν για τις υφασμάτινες μάσκες, τις χειρουργικές, τις μάσκες με διαφανές πλαστικό πάνελ για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας, ακόμα και για όσες φτιάξατε μόνοι σας. Θα πρέπει να αποφύγετε όσες έχουν βαλβίδες εκπνοής ή αεραγωγούς διότι επιτρέπουν στην εκπνοή σας να βγαίνει έξω με ταχύτητα και κινδυνεύουν οι γύρω σας αν είστε φορέας του ιού χωρίς να το γνωρίζετε.

Ο Δρ. Roy Chemaly, γιατρός στο Anderson Cancer Center του Τέξας συστήνει να κάνετε το εξής πείραμα: Κρατήστε ένα αναμμένο κερί ή σπίρτο σε απόσταση περίπου 15 εκατοστών από το πρόσωπο και προσπαθήστε να το σβήσετε φορώντας τη μάσκα. Εάν  το σβήσετε, τότε η μάσκα σας δεν είναι κατάλληλη.

Εξάλλου, έρευνα που διεξήχθη σε 350.000 κατοίκους ενός χωριού στο Μπαγκλαντές έδειξε ότι όσοι φορούσαν χειρουργική μάσκα είχαν έως και 11% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από τον κορωνοϊό σε σύγκριση με όσους δε χρησιμοποιούσαν μάσκα σε διάστημα 8 εβδομάδων. Στα χωριά που χρησιμοποιήθηκε ακόμα και μια απλή υφασμάτινη μάσκα, παρατηρήθηκε μείωση των κρουσμάτων σε σύγκριση με εκείνα που δεν χρησιμοποιούσαν τίποτα. 

Σε ό,τι αφορά τις χειρουργικές μάσκες, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι κατασκευάστηκαν για να χρησιμοποιούνται μόνο μια φορά. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ αναφέρει ότι εάν είναι κατεστραμμένες ή λερωμένες ή σάς δυσκολεύουν στην αναπνοή, θα πρέπει να μην τις χρησιμοποιείτε. Επιπλέον οι χειρουργικές μάσκες, όπως μαρτυρούν και στοιχεία άλλης έρευνας δημοσιευμένη τον Ιούλιο, χάνουν την αποτελεσματικότητα τους με τη χρήση.

Τέλος, σύμφωνα με στοιχεία μελέτης από τον ίδιο οργανισμό, τον FDA, η χρήση διπλής μάσκας -μιας χειρουργικής και μιας υφασμάτινης-, μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό περισσότερο από 95%. 

Σχετικά Άρθρα