ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΠΟΥ: Προσοχή στους μύθους γύρω από τον νέο κορωνοϊό

01 Απριλίου 2020, 09:05

images

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εφιστά την προσοχή σε μύθους και αλήθειες σχετικά με τον κορωνοϊό και ζητεί να μην παρασυρόμαστε από αμφίβολες πηγές πληροφόρησης.

Μύθος 1: Η έκθεση στον ήλιο ή σε θερμοκρασίες υψηλότερες των 25 ° δεν εμποδίζει την ασθένεια του κορωνοϊού (COVID-19). 

Χώρες με ζεστό καιρό έχουν αναφέρει περιπτώσεις COVID-19. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε εκτενώς και ο Έλληνας λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας διευκρινίζοντας ότι η ζέστη και η ξηρασία σκοτώνουν τον κορωνοϊό αλλά από μόνα τους δεν αρκούν για να αναχαιτιστεί η επιδημία .

Μύθος 2: Οι περισσότεροι άνθρωποι που θα μολυνθούν από τον  COVID-19 θα γίνουν καλά χωρίς θεραπεία.  

Αν όμως έχετε βήχα, πυρετό και δυσκολία στην αναπνοή, αναζητήστε ιατρική συμβουλή.

Μύθος 3: Κράτημα αναπνοής.

 Η ικανότητά σας να κρατάτε την αναπνοή σας για 10 δευτερόλεπτα ή περισσότερο, χωρίς βήχα ή αίσθημα δυσφορίας, ΔΕΝ σημαίνει ότι είστε απαλλαγμένοι από τη νόσο του κορωνοϊού (COVID-19) ή από οποιαδήποτε άλλη πνευμονική νόσο. Μια τέτοια άσκοπη δοκιμασία μπορεί να είναι ακόμη και επικίνδυνη.

Μύθος 4: Αλκοόλ και προστασία.

Τα αλκοολούχα ποτά ΔΕΝ σας προστατεύουν από το COVID-19 και μπορεί να είναι επικίνδυνα. Η συχνή ή υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για προβλήματα υγείας.

Μύθος 5: Ο ιός COVID-19 μπορεί να μεταδοθεί σε περιοχές με ζεστό και υγρό κλίμα. 

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο ιός COVID-19 μπορεί να μεταδοθεί σε όλες τις περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των ζωνών με ζεστό και υγρό καιρό.

Μύθος 6: Ο κρύος καιρός και το χιόνι ΔΕΝ μπορούν να σκοτώσουν τον νέο κορωνοϊό. 

Δεν υπάρχει λόγος να πιστέψουμε ότι ο κρύος καιρός μπορεί να σκοτώσει τον νέο κορωνοϊό ή άλλους λοιμογόνους παράγοντες. Η κανονική θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος παραμένει γύρω στους 36,5 ° C έως 37 ° C, ανεξάρτητα από την εξωτερική θερμοκρασία ή τον καιρό.

Μύθος 7: Η λήψη ενός ζεστού μπάνιου ΔΕΝ εμποδίζει τη ασθένεια του κορωνοϊού. 

Στην πραγματικότητα, η λήψη ενός μπάνιου με εξαιρετικά ζεστό νερό μπορεί να είναι επιβλαβής.

Μύθος 8: Ο κορωνοϊός δεν μπορεί να μεταδοθεί μέσω τσιμπήματος κουνουπιών. 

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν πληροφορίες ούτε στοιχεία που να δείχνουν ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί από τα κουνούπια. Είναι ένας αναπνευστικός ιός που εξαπλώνεται κυρίως μέσω σταγονιδίων που δημιουργούνται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φταρνίζεται, ή μέσω σταγονιδίων σάλιου ή ρινικών εκκρίσεων .

Μύθος 9: Είναι τα ηλεκτρικά στεγνωτήρια χεριών αποτελεσματικά για τη εξουδετέρωση του νέου κορωνοϊού; 

ΟΧΙ. Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από το νέο κορωνοϊό, πρέπει αφού  καθαριστούν καλά τα χέρια σας να τα στεγνώσετε καλά χρησιμοποιώντας χειροπετσέτες.

Μύθος 10: Μπορεί μια λυχνία υπεριωδών ακτίνων να σκοτώσει τον νέο κορωνοϊό; 

Οι λυχνίες UV δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αποστείρωση των χεριών ή άλλων περιοχών του δέρματος, καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος.

Μύθος 11: Πόσο αποτελεσματικοί είναι οι θερμικοί σαρωτές για την ανίχνευση ατόμων που έχουν προσβληθεί από το νέο κορωναϊό; 

Οι θερμικοί σαρωτές είναι αποτελεσματικοί στην ανίχνευση ατόμων που έχουν αναπτύξει πυρετό (δηλ. Έχουν υψηλότερη από τη φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος) λόγω μόλυνσης με το νέο κορωνοϊό. Ωστόσο, δεν μπορούν να ανιχνεύσουν άτομα που έχουν μολυνθεί, αλλά δεν έχουν ακόμη αρρωστήσει από πυρετό γιατί είναι στην περίοδο επώασης της νόσου.

Μύθος 12: Μπορεί ο ψεκασμός αλκοόλ ή χλωρίου σε όλο το σώμα σας να σκοτώσει το νέο κορωνοϊό; 

Όχι. Ψεκασμός αλκοόλ ή χλωρίου σε όλο το σώμα σας δεν θα σκοτώσει ιούς που έχουν ήδη εισέλθει στο σώμα σας. Ο ψεκασμός τέτοιων ουσιών μπορεί να είναι επιβλαβής για τα ρούχα ή τους βλεννογόνους (δηλαδή τα μάτια, το στόμα). Να γνωρίζετε ότι τόσο η αλκοόλη όσο και το χλώριο μπορεί να είναι χρήσιμες για την απολύμανση των επιφανειών, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις κατάλληλες συστάσεις.

Μύθος 13: Τα εμβόλια κατά της πνευμονίας προστατεύουν από το νέο κορωνοϊό; 

Όχι. Τα εμβόλια κατά της πνευμονίας, όπως το πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο και το εμβόλιο Haemophilus influenza τύπου Β (Hib), δεν παρέχουν προστασία έναντι του νέου κορωνοϊού. Αν και αυτά τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά κατά του COVID 2019, συνιστάται ο εβολιασμό μ’ αυτά στις ομάδες υψηλού κινδύνου για πρόληψη της εξέλιξης μια λοίμωξης από COVID 19 σε μικροβιακή πνευμονία.

Μύθος 14: Μπορεί το πλύσιμο της μύτης με αλατούχο διάλυμα να αποτρέψει τη μόλυνση με το νέο κορωνοϊό;

 Όχι. Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η τακτική έκπλυση της μύτης με αλατούχο διάλυμα έχει προστατευτική αξία

Μύθος 15: Μπορεί η κατανάλωση σκόρδου να αποτρέψει τη μόλυνση με το νέο κορωνοϊό;

Το σκόρδο είναι ένα υγιεινό φαγητό που μπορεί να έχει κάποιες αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η κατανάλωση σκόρδου έχει προστατεύσει ανθρώπους από το νέο κορωνοϊό.

Μύθος 16: Ο νέος κορωνοϊός επηρεάζει τους ηλικιωμένους ή είναι ευπαθείς και οι νέοι;

Άτομα όλων των ηλικιών μπορούν να μολυνθούν από τον COVID-19. Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις (όπως το άσθμα, ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις) φαίνεται να είναι πιο ευάλωτα στη σοβαρή νόσηση.

Μύθος 17: Είναι τα αντιβιοτικά αποτελεσματικά στην πρόληψη και θεραπεία του νέου κορωνοϊού;

Όχι, τα αντιβιοτικά δεν λειτουργούν ενάντια στους ιούς, αλλά μόνο στα βακτήρια. Ωστόσο, εάν νοσηλευτείτε μπορεί να λάβετε αντιβιοτικά επειδή είναι δυνατή η βακτηριακή επιμόλυνση.

Μύθος 18: Υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα για την πρόληψη ή τη θεραπεία του νέου κορωνοϊού;

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει αποδεδειγμάνο φάρμακο που συνιστάται για την πρόληψη ή τη θεραπεία του νέου κορωνοϊού . Ωστόσο, όσοι έχουν μολυνθεί από τον ιό θα πρέπει να λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα για την ανακούφιση και τη θεραπεία των συμπτωμάτων, ενώ εκείνοι με σοβαρή νόσο θα πρέπει να λαμβάνουν βελτιστοποιημένη υποστηρικτική φροντίδα. Ορισμένες ειδικές θεραπείες βρίσκονται υπό διερεύνηση και θα δοκιμαστούν μέσω κλινικών δοκιμών. Ο ΠΟΥ συμβάλλει στην επιτάχυνση των προσπαθειών έρευνας και ανάπτυξης με μια σειρά ή εταίρους.


Σχετικά Άρθρα