ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΠΟΥ: Αναδυόμενη απειλή στην Ευρώπη η αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς

18 Δεκεμβρίου 2023, 18:00

images

Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα ιλαράς στην Ευρώπη σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Πρόκειται για περισσότερα από 30.000 κρούσματα σε διάστημα εννέα μηνών (Ιανουάριος 2023 – Οκτώβριος 2023). Τα περιστατικά που καταγράφονται σε 40 από τα 53 κράτη-μέλη του ευρωπαϊκού σκέλους του ΠΟΥ μαρτυρούν αύξηση κατά 30 φορές στα κρούσματα ιλαράς σε σύγκριση με το 2022, οπότε είχαν αναφερθεί 941 μόλις περιστατικά ολόκληρο το έτος.

Η κατάσταση συναγερμού απαιτεί άμεση αντιμετώπιση, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο ΠΟΥ, αναφέροντας ότι η ραγδαία αύξηση της διασποράς που παρατηρήθηκε τους τελευταίους μήνες αναμένεται να συνεχιστεί σε όλο το ευρωπαϊκό σκέλος αν δεν ληφθούν έκτακτα μέτρα για πρόληψη της περαιτέρω εξάπλωσης.

«Δεν παρατηρήσαμε μόνο 30πλάσια αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς, αλλά και σχεδόν 21.000 νοσηλείες και 5 θανάτους που σχετίζονται με τη νόσο. Αυτό είναι ανησυχητικό» εξήγησε ο Δρ Hans Henri P. Kluge, Περιφερειακός Διευθυντής του ΠOY για την Ευρώπη και πρόσθεσε ότι «ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος για την προστασία των παιδιών από αυτήν τη δυνητικά επικίνδυνη ασθένεια. Απαιτούνται επείγουσες επιχειρήσεις εμβολιασμού για να σταματήσει η μετάδοση και να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση. Είναι ζωτικής σημασίας όλες οι χώρες να είναι προετοιμασμένες για άμεσο εντοπισμό και έγκαιρη αντιμετώπιση των κρουσμάτων ιλαράς, τα οποία θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την πρόοδο προς την εξάλειψη της νόσου».

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, για την αναδυόμενη απειλή θα πρέπει να ενοχοποιηθεί η υποχώρηση της εμβολιαστικής κάλυψης στην Ευρώπη κατά την περίοδο 2020-2022. Σε επίπεδο εθνικής εμβολιαστικής κάλυψης με την πρώτη δόση εμβολίου κατά της ιλαράς, οι ευρωπαϊκές χώρες έπεσαν στο 93% το 2022 από 96% το 2019, ενώ η κάλυψη με τη δεύτερη δόση μειώθηκε από 92% το 2019 σε 91% το 2022. Συνολικά, πάνω από 1,8 εκατομμύρια βρέφη στην ευρωπαϊκή περιφέρεια στερήθηκαν την εμβολιαστική προστασία έναντι της ιλαράς μεταξύ 2020 και 2022.


Σχετικά Άρθρα