ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ποτέ δεν είναι αργά να διακόψουμε το κάπνισμα

17 Οκτωβρίου 2019, 10:03

images

Στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συνέδριο της Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ESMO) το κάπνισμα απασχόλησε πολλές συνεδριάσεις και ήταν το αντικείμενο πολλών ανακοινώσεων.

Ένα από τα στοιχεία που έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν ότι οι καπνιστές δεν ανταποκρίνονται τόσο καλά όσο οι μη καπνιστές στις θεραπείες για τον καρκίνο του πνεύμονα, με τις οποίες επιβιώνει πλέον στην πενταετία το 18% όσων παρουσιάζουν την νόσο.

Όπως επισημαίνουν οι ογκολόγοι, είναι σημαντικό το κάπνισμα να διακοπεί σε οποιαδήποτε φάση της ζωής, ακόμη και όταν κάποιος κάνει θεραπεία. 

Όσον αφορά στον καρκίνο του πνεύμονα, τα νέα που παρουσιάστηκαν στο ESMO είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα για έναν τύπο που δεν υπήρχε καινούργιο φάρμακο εδώ και πολλά χρόνια.

Πρόκειται για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα που με ανοσοθεραπεία σε συνδυασμό με τη χημειοθεραπεία έδειξε εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Άλλες σημαντικές ανακοινώσεις αφορούσαν στη θεραπεία ασθενών που έχουν μεταλλάξεις σε ογκογονίδια, τα οποία στοχεύουμε με τις λεγόμενες «στοχευμένες θεραπείες», όπως είναι το EGFR, το ALΚ κ.λπ. και είναι περίπου το 10% – 15% των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα που έχουν μεταλλαγμένο EGFR.

Οι ανοσοθεραπείες, δηλαδή τα φάρμακα που εκπαιδεύουν το ίδιο μας το ανοσοποιητικό να αντιμετωπίζει τις ασθένειες, είναι αυτές που έχουν φέρει τις βελτιώσεις σε αρκετούς θεραπευτικούς τομείς τα τελευταία χρόνια.

Νέα υπάρχουν και στην αντιμετώπιση του καρκίνου των ωοθηκών, του καρκίνου του ήπατος και του καρκίνου του μαστού.

Διάφορες μελέτες έδειξαν όφελος στον ορμονο-ανθεκτικό καρκίνο του μαστού, με δύο διαφορετικά φάρμακα .

Στον καρκίνο του προστάτη μία μελέτη κατέδειξε ότι ίσως η ακτινοθεραπεία μετά το χειρουργείο να είναι περιττή.  

Σχετικά Άρθρα